Pe aceeași temă
Elena Udrea se afla de mai bine de opt ore la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), dupa ce a fost citata de procurori. Luni noaptea, Camera Deputatilor a avizat favorabil cererile de urmarire penala, retinere si arestare preventiva fata de Udrea, cercetata pentru coruptie in dosarele “Microsoft” si “Gala Bute”. De altfel, fosta sefa a Partidului Miscarea Populara (PMP) a reluat luni atacurile la adresa sefului interimar al SRI, Florian Coldea, acuzand o incercare de “reducere la tacere” in ceea ce o priveste.
Elena Udrea a ajuns la sediul DNA in jurul orei 12.00, fiind citata de procurori in cele doua dosare in care este implicata. La intrare, Udrea a spus ca a venit pentru a da declaratii in dosarul “Microsoft”.
La DNA a ajuns marti seara si omul de afaceri Gheorghe Stelian, persoana-cheie in dosarul fostei sefe a DIICOT, Alina Bica, si in dosarul “Microsoft”. Stelian nu a declarat nimic la intrarea in sediul institutiei anticoruptie, potrivit Mediafax.
Udrea, in Parlament – a vorbit mult, a spus putin
“Un parlamentar al României e pus la stâlpul infamiei”, a acuzat Elena Udrea, luni seara, in Parlament. Fosta candidata la presedintia Romaniei a fost prezenta la sedinta in urma careia deputatii au dat curs cererilor DNA privind arestarea preventiva a fostei sefe a PMP.
“Cererile de arestare în cazul meu au venit după acuzaţiile la adresa generalului SRI, nu înainte”, a mai spus Udrea, aratand ca “politicienii buni sau răi trebuie să exercite puterea în România, ei au legitimitatea” si ca “oameni din serviciile de informaţii pot face exces de putere fără a fi sancţionaţi”, inca o trimitere la seful interimar al Serviciului Roman de Informatii, generalul Florian Coldea.
“În dosarul Gala Bute se fac cercetări. Zeci de persoane au fost chemate, niciodată nu am fost chemată. S-a dorit direct arestarea mea. În dosarul Microsoft motivele arestării existau şi în 29 ianuarie. Până în 3 februarie nu s-a întâmplat nimic. De ce nu s-a cerut arestarea din 29 ianuarie? Într-un dosar care a pornit ca cel mai mare dosar de corupţie, în care au fost vehiculate numele a 9 miniştri, zeci de persoane, astăzi avem în închisoare 2 oameni care nu au acceptat să spună lucrurile care li s-au cerut şi se cere arestarea Elenei Udrea. Cei care au iniţiat această afacere nu numai că sunt în libertate, îşi permit să-şi petreacă sărbătorile la Miami. Întrebarea e de ce se cere arestarea Elenei Udrea? Există un singur motiv pentu care în doar 5 zile s-au abătut 6 cerereri: motivul e reducerea mea la tăcere. Lucrurile pe care le pot spune sunt periculoase pentru unii”, si-a sustinut Udrea punctul de vedere in fata colegilor deputati.
Coldea, primele reactii
Dupa aproximativ cinci ore de audieri, directorul interimar al SRI, Florian Coldea, a parasit luni sedinta Comisiei de control al Serviciului Roman de Informatii, declarand in fata presei ca respinge in mod “categoric” afirmatiile lansate de Elena Udrea la adresa sa.
Coldea a subliniat ca a prezentat Comisiei “toate informatiile solicitate”. De altfel, seful Comisiei, deputatul PSD Georgian Pop, a iesit public si a spus ca acuzatiile lansate de Udrea sunt nefondate, in contextul in care Pop a aratat ca raspunsurile date de oficialii SRI au fost sustinute de documente oficiale.
Georgian Pop a mai spus, totodata, ca Elena Udrea nu a depus nicio sesizare sau informare la Comisie, in sprijinul afirmatiilor facute.
Dupa audieri-maraton in Parlament, Comisia pentru controlul activitatii Serviciului Roman de Informatii a decis ca acuzatiile facute de Elena Udrea la adresa sefului interimar al Serviciului, Florian Coldea, sunt “nefondate si defaimatoare”.
Potrivit unui comunicat al Comisiei pentru controlul SRI, audierile de luni au vizat urmatoarele teme:
- evaluarea stării de securitate naţionala a României la începutul anului 2015; analiza principalelor riscuri (riscuri geopolitice, asimetrice - terorism, trafic de armament - cibernetice, spionaj, criminalitate organizată transnaţională etc.)
- perspectivele de evoluţie ale principalelor riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale a României in anul 2015 si pregătirea SRI pentru contracararea acestor riscuri;
- analiza situaţiei generate de demisia domnului George Maior din funcţia de director al SRI;
Concluziile Comisiei
La final audierilor de luni, ”comisia parlamentară a determinat faptul că nu au fost înregistrate abateri de la cadrul legal şi neutralitatea impusă prin lege instituţiei şi reprezentanţilor acesteia”.
Referitor la o posibilă implicare a Serviciilor în anchetele Justiţiei, Comisia parlamentară a concluzionat că relaţia dintre SRI şi DNA şi DIICOT este una legală şi s-a desfăşurat ”în condiţii foarte bune”. În plus, numărul de informări transmise de SRI a crescut.
”Astfel, în raport cu acuzaţiile exprimate în spaţiul public, comisia a constatat că numărul informărilor transmise de SRI la DIICOT, în 2013, a crescut cu 53% faţă de media anilor 2011 – 2012, iar în 2014, SRI a transmis DIICOT 818 informări (creştere cu 34% faţă de media 2011 – 2013). Comisia parlamentară a determinat faptul că nu s-au înregistrat elemente de nelegalitate în modul de interacţiune între SRI sau reprezentanţii Serviciului şi magistraţi”, se arată în concluziile comisiei.
Florian Coldea reactioneaza la acuzatiile Elenei Udrea
Audiat luni in Parlament, seful interimar al Serviciului Roman de Informatii (SRI) Florian Coldea a facut primele declaratii in contextul acuzatiilor lansate de Elena Udrea la adresa sa. “Am pus la dispozitia comisiei toate informatiile solicitate”, a spus Coldea, subliniind ca respinge in mod “categoric acuzatiile denigratoare” lansate de Udrea.
Florian Coldea a subliniat caracterul de “neutralitate si echidistanta” a Serviciului Roman de Informatii, in contextul anului electoral 2014, seful interimar al SRI vorbind despre o colaborare interinstitutionala “strict in limitele legii”.
Acesta a solicitat Comisiei de control a Parlamentului permisiunea de a se retrage din sedinta in perioada in care directorul general pentru securitate al SRI, care a realizat o verificare interna in cadrul SRI, sa prezinte concluziile raportului.
Florian Coldea a precizat ca "orice persoana responsabila care are cunostinta de incalcari ale legii poate si trebuie sa se adreseze institutiilor abilitate ale statului" si i-a "asigurat pe membrii comisiei si pe toti cei intersati ca SRI isi face datoria in continuare cu buna credinta in interesul apararii sigurantei nationale si a cetatenilor ei".
De unde a plecat scandalul
“Mi-a spus (Dorin Cocos – n.r.) ca la solicitarea domnului Coldea a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghita, pentru a-si finanta televiziunea RTV”.
Declaratia ii apartine Elenei Udrea, care a vorbit recent, intr-un interviu pentru Hotnews, despre un denunt pe care l-a facut impotriva sefului interimar al SRI, Florian Coldea, si in care “o aminteste” pe Laura Codruta Kovesi, sefa DNA. “Ulterior am aflat ca banii au fost remisi lui Ghita de Alin Cocos”, a mai afirmat Udrea. Ea mai vorbeste si despre “un parteneriat intre dl Coldea si dna Kovesi”.
Potrivit sursei citate, Udrea il acuza pe Coldea ca ar fi instrumentat campania impotriva sa si ca i-ar fi cerut fostului sau sot, Dorin Cocos, sa ii dea 500.000 de euro lui Sebastian Ghita pentru a-i sustine televiziunea Romania TV. Udrea sustine ca banii au fost dati de Dorin Cocos prin intermediul fiului sau, Alin Cocos.
Intrebata care sunt dovezile pe care isi bazeaza denuntul la DNA, Elena Udrea a spus ca e vorba despre declaratiile lui Dorin Cocos, Gheorghe Stefan - ambii urmariti penal in dosarul Microsoft si aflati in arest preventiv, ale lui Culita Tarata (fostul sef al CJ Neamt, acum decedat) si pe informatii de la Sebastian Ghita.
De altfel, Udrea mai sustine ca Florian Coldea ar fi amestecat in numirea lui Kovesi la sefia DNA.
“Singurul nume care interesa era Codruta Kovesi; fusese o propunere a domnului Coldea, doamna Codruta Kovesi”, mai arata Udrea, in contextul numirilor procurorului general al Romaniei si al procurorului-sef al DNA, la acea vreme.
Politicianul mai afirma ca cel care a propus revenirea lui Kovesi de la Bruxelles a fost acelasi Florian Coldea, directorul interimar al SRI.
Elena Udrea aduce in discutie si dosarul Microsoft. Ea sustine ca fostul sot, Dorin Cocos, i-ar fi cerut sa ii intermedieze o intalnire cu George Maior (fostul sef al SRI) si cu Florian Coldea, in acest context.
“Pai, spre exemplu, stiu, in momentul in care a aparut dosarul Microsoft si s-a vehiculat numele fostului sot, eram in plina campanie electorala. A venit, se spunea acolo, numele meu era evident legat de dosar si mai ales se spunea despre un credit pe care sotul - si care este si proba in dosar - fostul sot il luase de la Dinu Pescariu si pe care il declarasem in declaratia de avere. In contextul acesta complex, a venit la mine fostul sot sa ma roage sa ii fixez, sa intermediez o intalnire cu dl Coldea si dl Maior, spunandu-mi ca nu doreste sa il apeleze direct in situatia data”, continua Udrea.
In expunerea sa, Elena Udrea il aduce in discutie si pe fostul presedinte Traian Basescu.
“Cumva o sa incep cu ceva ce pentru mine a reprezentat o luminare asupra a ceea ce mi se intampla. La o cafea cu dl Sebastian Ghita, undeva in vara trecuta, va spun si unde: la cafeneaua Sofa de pe Barbu Vacarescu, dl Sebastian Ghita - un apropiat al SRI-ului si o persoana care se vede des cu dl Florian Coldea - mi-a spus ca dl Coldea ma uraste. Am intrebat de ce, si mi-a spus un lucru pe care eu apoi l-am spus public - dar bineinteles nu am citat, la vremea aceea: pentru ca am fost permanent o sursa alternativa de informatii la presedinte”, a aratat Udrea.