Eleva de pe primul loc la olimpiada de română demontează alegațiile despre paralela cu DNA

Dora Vulcan | 27.02.2017

Eleva care a obținut cel mai mare punctaj la olimpiada de română din acest an, la care printre subiecte se afla si formularea unui denunt fata de "elementul dusmanos" Ilie Moromete, s-a declarat surprinsa de scandalul creat, după ce un profesor vestit pe plan local a făcut o paralelă vicioasă între denunțul din perioada comunistă cu denunțul făcut la DNA local, cu o asociere inevitabilă între DNA și stalinism.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Ea spune ca nu s-a gandit nici macar o secunda sa faca vreo paralela intre contextul social si politic actual si cel din carte, ci doar s-a concentrat sa rezolve subiectul potrivit jurnaliștilor de la publicația locala Incomod care au intervievat-o.

 

 

Pentru  Ionela Neagoe, un copil care încă nu are vârsta majoratului, subiectele au fost o provocare pentru că au constituit o ”incursiune în trecut”, într-o ”perioadă, ce-i drept, neagră a istoriei noastre”.

 

 

Mai mult, Ionela consideră ”exagerată” reacția profesorilor care s-au arătat indignați de formularea subiectului în jurul temei denunțului. Pentru ea, subiectul a avut o componentă de ”aplecare la realitate în redactarea unui text non-literar”.

 

 

Mai mult, Ionela atrage atenția că, de fapt, nu a avut de realizat un denunț ci un raport, așa cum în urmă cu un an a avut de întocmit o scrisoare.

 

 

Pentru ea, subiectul a fost ”o incursiune interesantă în realitatea trecutului” cu beneficiul ”transpunerii și al efortului de a gândi lucrurile și din perspectiva părții adverse”. 

 

 

În modul în care a descris rezolvarea subiectului, cu translare în realitatea sinistră a comunismului, Ionela a demontat, fără să-și propună, alegațiile unui profesor-vedetă locală care a văzut în subiectele de la olimpiadă o legătură cu denunțurile făcute la DNA (pentru că județul unde s-au dat subiectele cu pricinA, Prahova, are cea mai activă secție a DNA din țară) ceea ce denotă cel puțin carențe serioase la capitolul istorie și lipsă totală de respect pentru victimele denunțurilor din perioada stalinist-comunistă ai căror urmași politici ajung să fie anchetați de DNA tocmai pentru că au o viziune vicioasă, imorală și ilegală asupra accesului la valori care nu le aparțin.

 

 

 

Ionela Neagoe, eleva in clasa a 12-a la Colegiul National "Nicolae Grigorescu" din Campina a reusit sa obtina 116 puncte din 120 posibile.

 

 

 

Elevii participanti la Olimpiada la Limba Romana in judetul Prahova au avut de rezolvat un subiect in care sa-si imagineze ca sunt personajul ce colecteaza taxele de la taranii din romanul "Morometii" si sa redacteze un referat (raport scris) adresat conducerii de partid prin care denunta "calitatea de element dusmanos a lui Ilie Moromete", așadar nu un denunț cum tendențios a scris profesorul-vedetă locală pe pagina sa de Facebook sub titlul ”olimpiadele denunțului”.

 

 

 

 

 

 

 

Subiectul i-a dat ocazia unui profesor, mică vedetă locală să constate pe pagina sa de Fb că subiectul ”spune foarte mult despre lumea de azi, a denunţului”, făcând trimitere la ”Olimpiadele denunţului, în timp ce Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova susţine că elevii trebuie să ţină cont că este vorba despre ”un univers ficţional” şi că ”dacă este vorba despre ideea de a denunţa pe cineva, nu se face altceva decât raportare la fragmentul citat din romanul «Moromeţii»”.

 

 

 

 Temerea profesorului nu pare să fie împărtășită cât de puțin de eleva care a obținut punctajul cel mai mare la olimpiadă. 


 

 

 
Imaginează-ți că te numești Luca Străjescu și ești personajul care colectează cotele țăranilor pentru stat din fragmentul extras din romanul „Moromeții” de Marin Preda. Redactează un referat (raport scris) adresat conducerii de partid, prin care să denunți calitatea de element dușmănos a lui Ilie Moromete, pe care ai constatat-o când ai fost să colectezi de la el cota - a fost subiectul dat copiilor la punctul doi. 

 

 

 

”Nimic altceva decât un subiect de Olimpiadă de română (jud. Prahova), etapa județeană, cls. XII, anul 2017, valorând 30 de puncte (iar lucrarea întreagă, 120 de puncte). Înțeleg că DNA Ploiești are f. mult de lucru (își face de lucru), dar a transfera denunțul în curriculumul școlar, fie și în forma asta, a subiectelor de olimpiadă, întrece limitele bunului simț.”, scrie un profesor local, mică vedetă, pe pagina sa de Facebook, de la care a pornit întreaga isterie în social media până în presa mainstream.
 

 

 

 

Inspectorul școlar Mihai Morar l-a contrazis pe profesor și a amintit contextul la care a fost raportat subiectul:  romanul "Morometii" și vremurile la care face trimitere.
 

 

 

 ”Daca este vorba despre ideea de a denunta pe cineva, nu se face altceva decat raportare la fragmentul citat din romanul 'Morometii'. Cred ca este un punct de vedere personal al domnului profesor, care a fost si el la evaluare ieri (sambata ), cand s-a desfasurat aceasta activitate, si regret ca, daca asa pune problema, inseamna ca are o perspectiva particulara asupra acestui fenomen", a aratat Mihai Morar, conform Ziare.com.
 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22