Pe aceeași temă
Elvetia a vandut Rusiei material textil ultramodern pentru fabricarea plaselor de camuflaj si a unor uniforme de lupta pentru trupele speciale, incasand 85 de milioane de euro. Departamentul pentru Economie al Elvetiei a invocat faptul ca acest contract a fost semnat inaintea impunerii sanctiunilor impotriva Rusiei, considerand ca nu exista nimic ilegal in aceasta tranzactie, relateaza Hotnews.
Conform unor dezvaluiri facute de ziarul elvetian Sonntagszeitung, „tesutura speciala imprimata” livrata Rusiei de catre o „firma civila de textile” din Elvetia era de fapt un material de ultima generatie capabil sa absoarba undele radar si pe cele in spectru infrarosu. Ele sunt folosite la fabricarea plaselor de camuflaj sau de uniforme ale trupelor speciale, care sa poata traversa nedetectate frontiere.
CITITI SI: Franta amana livrarea primului port-avion Mistral catre Rusia
Afacere a fost aprobata in octombrie 2014, o perioada in care comunitatea internationala interzisese deja exporturi militare catre Moscova din cauza razboiului din Ucraina. Livrarile au avut loc in doua transe: una in octombrie, alta in decembrie 2014. Semnarea tranzactiei intre Berna si Moscova avusese loc anterior impunerii sanctiunilor, ceea ce, afirma guvernul elvetian, face toata afacerea legala.
Franta nu a livrat port-elicopterele Mistral catre Rusia
Franta, aflata in aceeasi situatie, desi semnase contractul pentru livrarea port-elicopterelor Mistral catre Rusia inainte de impunerea sanctiunilor, a amanat de mai multe ori livrarea acestora, din cauza situatiei din Ucraina.
Franta a decis sa amane pe o perioada nedeterminata, luarea unei decizii in privinta livrarii primului port-avion Mistral catre Rusia. Decizia Parisului a fost motivata de implicarea Moscovei in conflictul din estul Ucrainei.
Ca reactie, Moscova a anuntat ca nu va initia deocamdata o actiune legala impotriva Frantei, insa asteapta ca termenii asumati bilateral in contract sa fie respectati."Presedintele Republicii considera ca situatia din estul Ucrainei nu permite inca livrarea primei BPC (nava de asalt port-elicopter de proiectie si comanda - n.red)", se arata intr-o declaratie de presa transmisa de presedintia franceza.
"Prin urmare, el a decis ca este potrivit sa suspende, pana la o data nedeterminata, examinarea cererii pentru autorizatia de export necesara a primei BPC catre Federatia Rusa", se mai arata in declaratie.
Kremlinul a reactionat, aratand ca nu va initia o actiune legala, pentru moment, insa asteapta ca termenii asumati in contract sa fie respectati.