Pe aceeași temă
Eurogrupul vrea sa tina Grecia in zona monedei europene unice. Presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a facut miercuri apel la rabdare in negocierile creditorilor internationali cu Atena.
Presedintele zonei euro crede ca predictiile sunt premature in acest moment, Jeroen Dijsselbloem punctand ca “oamenii trag concluzii pripite”. El a mai spus ca Eurogrupul ramane deschis la propunerile Atenei.
“Eforturile mele continua sa se concentreze asupra unei modalitati incredibile de a mentine Grecia in zona euro", a spus seful Eurogrupului, potrivit AFP, citata de HotNews.
Totusi, in ciuda eforturilor pentru un compromis, oficialul european a atras atentia asupra timpului scurt in care trebuie luata o decizie, adaugand ca "cu cat Grecia va avea nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la un acord, cu atat daunele suferite de economia greaca vor fi mai importante".
Premierul finlandez cere un miracol
Europa spera la un miracol in ce priveste un rezultat bun in negocierile dintre Grecia si creditorii internationali.
Premierul finlandez a tras un semnal de alarma, marti, in conditiile in care discutiile privind situatia Atenei se indreapta spre un blocaj. “Situatia e una dificila, iar timpul e scurt”, a spus Juha Sipila.
"S-ar putea spune ca va fi nevoie de un miracol pentru ca problemele sa fie rezolvate saptamana viitoare... Dar asta speram cu totii", a spus premierul finlandez, potrivit Reuters.
Comisar UE: Sa fim pregatiti pentru starea de urgenta
Luni, un comisar european a atras atentia ca Uniunea Europeana trebuie sa aiba in vedere declansarea “starii de urgenta” in eventualitatea intrarii Greciei in incapacitate de plata.
In conditiile in care negocierile dintre Atena si creditorii internationali – Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International – au intrat intr-un nou blocaj, comisarul UE pentru Economie si Societate Digicata, Guenther Oettinger, a atras atentia asupra unui scenariu-limita.
"Trebuie să elaborăm un plan de urgenţă pentru că Grecia ar urma să ajungă într-o stare de urgenţă", a spus Guenther Oettinger, citat de Reuters
Duminica, vicecancelarul german a atras atentia ca timpul curge in defavoarea Greciei.
Intr-un editorial publicat in revista Bild, Sigmar Gabriel a subliniat ca Berlinul nu vrea ruperea zonei euro, dar a precizat ca timpul trece iar Atena nu este favorizata de aceasta situatie. Europenii incep sa-si piarda rabdarea, a punctat Gabriel.
Economia elena trebuie sa ramburseze catre FMI 1,6 miliarde de euro pana la 30 iunie. Acest lucru ar debloca ultima transa in valoare de 7,2 miliarde de euro, in cadrul actualului plan de asistenta financiara, in valoare totala de 240 de miliarde de euro.
Atena se confrunta cu o datorie totala de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre state din zona euro si catre FMI.
CITESTE SI: