Pe aceeași temă
Măsura este una extremă și a fost decisă până acum doar pentru Polonia şi Ungaria.
Ingriorarea lui Elmar Brok este împărtășită și de alți lideri europeni, marți, 13 noiembrie, la Strasbourg se citește apoi se supune la vot Rezoluția privind sttul de drept din Romania, care penalizeză dur derapajele din ultimul an ale puterii PSD-ALDE.
Toate aceste acțiuni și luări de poziție vin în contextul preluării de către românia a președinției UE pentru care tot mai multe voci susțin că ar fi nepregătită. O declarație în sensul acesta a făcut însuși președintele Klaus Iohannis.
„Cer social-democraţilor să ia serios în considerare posibilitatea ca noi, Parlamentul European, să declanşăm împotriva României procedura prevăzută de Articolul 7”, a spus Elmar Brok, pentru Welt am Sonntag.
„Ar fi un pas important înainte dacă România ar pune în aplicare recomandările noastre în domeniul apărării statului de drept şi al anticorupţiei”, a spus, la rândul său, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, care cere autorităților de la București să renunțe la modificările privind legile justiției.
Articolul 7 din Tratatul UE este procedura cea mai radicală de sancţiuni existentă împotriva unui stat membru.
Calificat adesea drept „armă nucleară” instituţională, Articolul 7 poate duce în cele din urmă la o suspendare a anumitor drepturi ale unui stat membru, în special, al dreptului său de vot în Consiliul UE, organism în care cei 28 de membri definitivează legislaţiile europene.