Pe aceeași temă
In urma noastra, s-au plasat Ungaria (+13,0%), Cehia (+11,1%), Bulgaria (11,0%) si Lituania (+10,4%), scrie Ziare.com care citează Eurostat, indicatorul de statistici al Uniunii Europene.
De remarcat si faptul ca majorarea costului muncii pe intreaga Uniune a fost de doar 2,2%, iar in zona euro a fost de numai 1,8%.
Altfel spus, ritmul de crestere a costurilor cu munca a fost de peste zece ori mai mare la noi in raport cu zona euro. Fapt care va afecta atractivitatea investitiilor straine pe baza de salarii reduse. Care va trebui inlocuita cu alte facilitati, precum infrastructura. Dar de unde asa ceva la noi?
In plus, cresterea costului muncii nu are cum sa nu se reflecte in costurile de productie si in cresterea viitoare a preturilor, dincolo de afluxul de bani in piata care va trebui sa-si gaseasca contrapartida in oferta de bunuri, de oriunde vor proveni acestea, din productia interna sau din import.
Aparent, ne-am inscris intr-un trend manifestat in fostele state socialiste care au aderat la UE dupa trecerea la economia de piata capitalista.
Trend mai pronuntat in cazul statelor care au adoptat un regim de curs cu flotare controlata si care nu au adoptat inca moneda unica europeana.
De fapt, o analiza mai atenta a cifrelor detaliate oferite de Eurostat ne transmite un semnal extrem de important, asupra caruia ar trebui sa reflectam cu maxima responsabilitate pentru viitorul tarii. Daca rescriem topul european pentru INTREAGA economie doar pentru zona de business, situatia se schimba.
Nu-i vorba, ramanem pe primul loc atunci cand se ia in calcul doar zona de business si nu cea bugetara, dar trebuie sa ne intrebam de ce facem exceptie. Adica ce anume le-a motivat pe toate celelalte amatoare de cresteri salariale foste colege de bloc estic si actuale colege de UE sa majoreze ceva mai mult sau aproape la fel de mult salariile pe zona de business si nu pe cea bugetara, remarcă ziare.com.