Pe aceeași temă
Comitetul pentru Dialog Social de la Ministerul Educației a decis joi să păstreze prelungirea vacanței de primăvară pentru toată luna aprilie - 2 aprilie - 4 mai, cu excepția elevilor din clasele a opta și a douăsprezecea, care vor face ore online în perioada 12-30 aprilie și vor avea vacanțele stabilite inițial pentru paștele catolic, respectiv cel ortodox. S-a decis de asemenea că examenele de evaluare națională și bacalaureat vor avea loc la datele deja stabilite, iar semestrul doi să fie redus cu o săptămână, dar fără a se face ore de recuperare. Anul școlar se va încheia 25 iunie, pentru toți elevii mai puțin cei de clasa a opta.
Astfel, vacanțele de primăvară vor fi după cum urmează:
Pentru elevii din clase non-terminale (toți exceptând clasa a VIII-a și a XII-a): 2 aprilie - 4 mai
Pentru elevii din clasele terminale: 2-11 aprilie / 30 aprilie - 9 mai (Pastele Catolic: 4 aprilie; Paștele Ortodox: 2 mai)
Evaluarea Națională are loc între 22-25 iunie. Bacalaureatul are loc între 28 iunie - 1 iulie. (Vezi mai jos în articol calendarul detaliat)
Declarații Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu:
„În urma consultărilor deschis și constructive, luând în considerare toate propunerile formulate, au rezultat următoarele 10 concluzii:
Examenele naționale se vor desfășura la datele stabilite conform calendarului deja aprobat și cunoscut. la examenul de bacalaureat probele de comeptență vor fi echivalate.
Structura anului școlar nu va suferi nicio modificare pentru clasele terminale, care termină vacanța pe 9 mai. Pentru celalalte clase se face punte între cele două vacanțe de paște, între 2 aprilie și 4 mai.
În perioada 12-30 aprilie elevii din clasele terminale participă la cursuri online.
Semestrul al doilea se încheie pe 25 iunie.
Având în vedere reducerea cu o săptămână a semestrului al doilea, se pot comprima acele activități de evaluare și încheierea situației școlare, astfel că nu va fi nevoie de recuperări, datorită efortului cadrelor didactice și a faptului că nu se dau tezele semestriale.
Evaluarea națională pentru clasa a doua se reprogramează pentru 25-28 mai.
Pentru localitățile carantinate, simulările se vor organiza după ieșirea din carantină.
Programul național de acțiuni remediale se va organiza în întreaga perioadă în care există actiități didactice, doar până la pragul de infectare de 6 la mia de locuitori.
Sunt convins că problema testării în școli va fi rezolvată foarte rapid, în sensul în care vor exista teste non-invazive.
Această propunere a fost asumată de ministerul Educației. A plecat într-adevăr de la solicitarea bazată pe trendul de infectare. Ceea ce v-am comunicat a fost agreat de toți partenerii de dialog.
Vedem cu toții zi de zi trendul ascendent al ratei de infectare, nu putem face abstracție.
Nu poate nimeni să garanteze că nu va mai exista nicio întrerupere. Trebuie să ne adaptăm rapid și responsabil.
***
Cîmpeanu susține că va propune încă o variantă și anume scurtarea cu doar o săptămână a semestrului al doilea, iar acest lucru va permite organizarea Evaluării Naţionale la datele inițiale, adică să înceapă pe 25 iunie. Mai mult, ministrul spune că nu este corect să se închidă școlile, pentru că în interiorul unităților de învățământ regulile sunt respectate.
"Mâine, în cadrul Comitetului pentru Dialog Social, în care consultăm reprezentanţii profesorilor, elevilor, părinţilor, voi propune varianta reducerii cu o săptămână a celui de-al doilea semestru. Dacă această variantă va fi acceptată înseamnă că examenele naţionale vor rămâne exact aşa cum au fost planificate şi nu vom mai avea problema de predictibilitate. Mai exact, Evaluarea Naţională pentru toţi elevii clasei a opta ar urma să înceapă pe data de 22 iunie, prima zi după sărbătoarea de Rusalii, şi pe parcursul a trei zile, 22, 23 24 iunie să se deruleze Evaluarea Naţională aşa cum a fost planificată, nicio modificare. Săptămâna următoare, începând cu data de 28 iunie, aşa cum a fost planificat să se deruleze Bacalaureatul. Această variantă are avantajul că nu modifică nimic din examenele naţionale. Are, de asemenea, avantajul, pot spune, că nu duce finalul anului şcolar pentru clasele de la clasa pregătitoare până la clasa a şaptea şi de la clasa a noua până la clasa a unsprezecea în afara lunii iunie", a spus miercuri seară Sorin Cîmpeanu, la Digi24.
Această a doua variantă care va fi propusă joi ar înseamna o prelungire de o săptămână a semestrului al doilea.
"Ar însemna o prelungire de o săptămână, în loc să se încheie pe data de 18 iunie s-ar încheia pe 25 iunie. Având în vedere că este un an atipic, cred că putem să facem acest efort de compromis între nevoia de asigurare a protecţiei sanitare şi nevoia de educaţie. Este varianta cu care Ministerul Educaţiei se va prezenta mâine în Comitetul pentru Dialog Social. Dacă această variantă va fi agreată, oricum va trebui să decidem într-un fel, pentru că începutul vacanţei, data de 2 aprilie este foarte aproape”, a mai precizat Ministrul Educației.
Sorin Cîmpeanu a precizat, de asemenea, că nu este corect ca școlile să fie închise, în condițiile în care măsurile impuse sunt respectate și există un pericol minimum de infectare cu Covid-19.
"Nu este corect să închidem școlile. Nu este corect pentru că în școli măsurile se păstrează cel mai riguros. Și așa am avut pierderi educaționale foarte mari. Sunt pierderi ce țin și de partea emoțională a elevilor", a mai spus Ministrul Educației.
În 2 aprilie, copiii ar urma să intre în vacanță până în 4 mai, iar anul școlar să se încheie în 2 iulie, nu în 18 iunie, așa cum era structura inițială, potrivit propunerii inițiale a Ministerului Educației.
„Am propus modificări în structura anului şcolar. Propunând o vacanţă de primavără din 2 aprilie – 4 mai, va cuprinde perioada sărbătorilor pascale catolice şi ortodoxe. Vacanţa de primăvara va fi prelungită cu trei săptămâni, începând cu 2 aprilie până pe 4 mai. Astfel, perioada lunii aprilie, care este cea mai critică din perspectivă epidemiologică, va beneficia de o scădere a mobilităţii”, a spus inițial Sorin Cîmpeanu.
Altă propunere este ca examenul de Bacalaureat să se desfășoare în perioada 28 iunie-1 iulie, cu afișarea rezultatelor finale pe 9 iulie, în timp ce Evaluarea Națională să aibă loc în perioada 5-8 iulie.