Pe aceeași temă
Bugetul de stat are un excedent de 0,6% din PIB – 4,2 miliarde de lei – in primult semestru din 2015. Potrivit datelor prezentate de ministerul Finantelor, incasarile din TVA au crescut cu 18,3%.
Excedentul prezentat de MFP vine in conditiile in care bugetul s-a confruntat cu un deficit de 3,5 miliarde de lei (-0,5%) in aceeasi perioada din 2014, potrivit Agerpres.
Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 110,6 miliarde lei, reprezentand 15,8% din PIB, au fost cu 10,2% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent.\
Potrivit datelor MFP, s-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din TVA (18,3%), impozitul pe venit (14,2%), venituri nefiscale (11,1%) si accize (8,6%).
Reducerea cu 5% a contributiilor la asigurari sociale la angajator s-au resimtit in incasarile din acest domeniu, cu un minus de 1,3% fata de 2014.
La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent la impozite si taxe pe proprietate cu 3,4%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 7,5% si venituri nefiscale cu 1%.
La capitolul cheltuieli, bugetul general consolidat (106,4 miliarde de lei) a inregistrat o crestere de 2,5%, insa o scadere de 0,4% ca pondere din PIB.
S-au inregistrat reduceri in cazul cheltuielilor cu bunuri si servicii (2,4%), iar o reducere semnificativa s-a inregistrat in cazul cheltuielilor cu dobanzile (7,9%) ca urmare a sezonalitatii platilor si a scaderii randamentelor la titlurile de stat.
Cheltuielile efectuate pentru proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile au crescut cu 27,8%
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 9,6 miliarde lei, respectiv 1,4% din PIB, in termeni nominali la acelasi nivel cu cel inregistrat la aceeasi perioada a anului trecut.