Familia tradițională revizuiește Constituția. Undă verde în Comisia Juridică din Cameră

Dora Vulcan | 07.03.2017

Initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei pentru redefinirea familiei a primit, marti, avizul pozitiv al Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, cu 17 voturi pentru, un vot impotriva si o abtinere.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Doi deputati din cadrul Comisiei Juridice au vrut, la un moment dat, să amendeze proiectul de lege dar s-au lăsat păgubași după ce președintele comisiei Eugen Nicolicea le-a spus că eventualele modificări ar reduce șansele adoptării proiectului de Parlament, fără să explice și motivele acestui partizanat personal. Proiectul va intra in plenul Camerei, iar pentru adoptare are nevoie de doua treimi din numarul total al deputatilor.

 

 

 

Proiectul va intra pe ordinea de zi la o data pe care o va decide Biroul Permanent si noi (deputatii - n.red) va trebui sa decidem cu votul a doua treimi, daca aceasta initiativa este aprobata de catre Camera. Aceeasi procedura va fi si la Senat. Daca vor exista deosebiri intre cele doua forme (n.r. - adoptate de cele doua Camere), va exista o comisie de mediere. Raportul comisiei de mediere se va intoarce dupa aceea la camera care nu a fost de acord in prima faza. Daca este acceptata, este in regula. Daca nu, plenurile reunite vor decide cu votul a trei patrimi cu privire la textul final. Tinand cont de aceasta procedura de mediere, am rugat colegii care au avut initiativa de a mai face doua amendamente - bune in esenta, pentru ca se refereau la ocrotirea speciala a familiei - sa nu le mai faca, pentru ca exista riscul la Senat sa existe forme diferite si, de asemenea, sa ne indepartam de initiativa cetateneasca care nu se referea decat la definitie si sa micsoram astfel sansele sa fie adoptata. Colegii au inteles, nu si-au mai depus aceste amendamente, pe care i-am rugat sa le prezinte ca sa vedeti ca erau amendamente benefice pentru familie, dar pentru a nu taia din sansele de reusita ale acestor initiative si le-au retras", a spus Nicolicea.

 

 

 

Intrebat de jurnalisti, de ce o initiativa legislativa venita de la cetateni nu poate fi modificata, dar una de la guvern, spre exemplu, poate fi modificata de parlamentari, Nicolicea a raspuns ca ambele pot fi modificate in comisie potrivit procedurii, insa in acest caz "vorbim de marirea sanselor de reusita" a proiectului de lege.

 

 

 

"Nu am vorbit de faptul ca nu poti sa o imbunatatesti. Am vorbit de faptul ca procedura spune ca daca ai forme diferite intr-o camera sau in alta, intervine procedura de mediere si pe urma trebuie sa o votezi cu trei patrimi. Trei patrimi e mai greu de obtinut decat doua treimi. Vorbim de marirea sanselor de reusita. Daca faci o procedura care te trimite la trei patrimi, inseamna ca ai ingreunat", a raspuns Nicolicea.

 

 

 

Ulterior, jurnalistii prezenti la sedinta Comisiei l-au intrebat pe presedintele Comisiei ce se intampla in cazul familiilor mono parentale sau daca modificarea Constitutiei in forma propusa de initiativa cetateneasca ar exclude posibilitatea unei legi a parteneriatului civil. Eugen Nicolicea a spus că el nu considera ca au existat critici din partea parintilor singuri, ci "din partea parintilor singuri care nu au inteles Constitutia".

 

 

 

Presedintele Comisiei Juridice s-a aratat deranjat de intrebarile jurnalistilor care au încercat să afle de ce încearcă să impună cu orice preț un punct de vedere partizan:

 

 

 

 "Dumneavoastra incercati sa va impuneti un punct de vedere acum? Ma scuzati, cred ca am fost destul de explicit. Daca mai repetam o data, s-ar putea sa nu fie vina mea ca nu intelegeti. Evident ca o mama si un copil formeaza o familie. Va rog frumos sa va uitati la definitia din codul familiei. Nu ma apuc acum sa fac abc-ul dreptului pentru ca dvs. doriti sa impuneti un punct de vedere. Va urez o dupa-amiaza placuta ", le-a spus Nicolicea jurnalistilor.

 

 

 

Un singur deputat din Comisia Juridica a votat impotriva avizarii favorabile a proiectului de lege.

 

 

Silviu Dehelean (USR) a explicat pentru HotNews ca prevederile constitutionale modificate prin initiativa cetateneasca exista deja in Codul Civil si nu considera ca aceasta modificare este necesara.

 

 

“Prevederile care sunt modificate prin initiativa cetateneasca exista deja in Codul Civil si nu consider ca era necesara aceasta modificare. Pe de alta parte, consideram ca cu o ocazia acestei modificari se putea include in textul constitutonal si situatiile in care traiesc cupluri de facto, care au copii, nu sunt casatorite si reprezinta o familie”, a explicat Dehelean, membru in Comisia Juridica, de disciplina si Imunitati a Camerei Deputatilor.

 

 

 

 

***

 

 

In România, Biserica se implică activ în­tr-un demers de modificare a Cons­ti­tu­ției, invocând motivații morale. 

 

 

În urma informaţiilor apărute în presă despre faptul că preoţii Bisericii Ortodoxe Române s-ar fi implicat în  strângerea de semnături pentru modificarea Constitutiei, patriarhul Daniel a transmis că această acţiune a Bisericii încearcă să apere familia tradiţională.

 

 

 

"Trebuie sa sustinem efortul Bisericii de a apara familia naturala, traditionala, universala si de a rezista in fata unor modele noi de familie, care considera ca uniunea fireasca barbat-femeie ar fi doar un model printre altele", arata patriarhul Daniel, citat de agentia de presa a Bisericii, Basilica.ro

 

 

 

PF Daniel sustine ca familia traditionala se gaseste intr-o situatie critică, modelul său fiind considerat "invechit sau perimat", pentru ca "traim intr-un context dominat de o mentalitate individualista si secularizanta, care nu cauta sfintirea vietii prin rugaciune, nasterea de copii si cresterea lor in credinta crestina".

 


 

Patriarhul critică de asemenea "cresterea numarului celor care trateaza casatoria ca fiind un simplu contract sau parteneriat intre doua persoane de gen diferit sau de acelasi gen" şi subliniaza ca "parteneriatele sociale sau de convietuire intre persoane nu pot fi asimilate familiei traditionale si orice atentat la identitatea traditionala a acesteia constituie o inovatie artificiala care nu poate purta numele realitatii naturale de care se indeparteaza. Prin urmare, diluarea valorilor familiale traditionale sau inlaturarea diferentelor intre aceasta familie si alte tipuri de uniuni, in numele drepturilor omului si al egalitatii, submineaza familia naturala ca temelie a societatii umane".
 

 

 

PF Daniel considera ca "familia traditionala are dreptul si datoria de a-si proteja propria identitate, demnitate si continuitate", ceea ce se incearca prin initiativa Bisericii de a modifica legea fundamentala a Romaniei.
 

 

 

Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan: Sa scrie in Constitutie ca familia crestina are la baza codul familiei din Sfanta Scriptura
 

 

 

Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, a anuntat la sfarsitul slujbei de Craciun de la Catedrala Mitropolitana din Timisoara ca a fost lansata o initiativa civica prin care se cere modificarea Constitutiei, astfel incat casatoria intre doua persoane de acelasi sex sa nu fie posibila in Romania, transmite ziare.com

 

 


"Este o initiativa civica pe care fratii nostri, care iubesc familia crestina, ar dori sa le-o prezinte celor care conduc destinele acestui neam si sa scrie acolo in Constitutie ca familia crestina are la baza codul familiei din Sfanta Scriptura - familia este tocmita dupa randuiala lui Dumnezeu - barbat si femeie. De aceea, daca veti gasi tineri studenti care o sa va roage sa semnati, va indemn cu incredere pentru ca, daca nu ma insel, nu stiu daca nu saptamana trecuta, nu stiu daca nu Grecia, a fost ingenunchiata in sensul acesta", a declarat mitropolitul.
 

 

 

Mai multi preoti din judetul Iasi si nu numai le-au cerut enoriasilor, dupa ce au sfintit casele de Boboteaza, sa semneze pentru modificarea Constitutiei, astfel incat sa fie permise doar casatoriile intre barbat si femeie.
 

 

 

Initiativa este sustinuta de BOR, dar si de mai multe ONG-uri din Coalitia pentru Familie: Asociatia "Parinti pentru Ora de Religie", Asociatia "Alianta Familiilor din Romania", Asociatia Familiilor Catolice din Romania "Vladimir Ghika", Asociatia Pro Vita - filiala Bucuresti, Asociatia "Familia Traditionala" etc.

 

 


Articolul 48, alineatul (1) din actuala Constitutie prevede ca "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".
 

 

 

Si Grecia aproba parteneriatele civile pentru cuplurile de acelasi sex

 

 

Parlamentul elen a adoptat o lege care permite parteneriatele civile pentru cuplurile de acelasi sex, in ciuda protestelor si opozitiei manifestate de partide si Biserica Ortodoxa.

 

 

Un numar din ce in ce mai mare de tari europene a acordat drepturi parteneriatelor intre persoane de ce acelasi sex, printre ele numarandu-se Marea Britanie, Spania si Cipru, dar subiectul ramane unul sensibil in multe state UE, scrie Reuters.
 



Desi Grecia a recunoscut parteneriatele civile inca din 2008, drepturile acordate nu se aplicau si in cazul cuplurilor homosexuale, initiativa fiind declarata discriminatorie de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in 2013.

 

 

***

 

"PNL susține familia tradițională, este un punct cheie din programul de guvernare — familia, măsurile care încurajează natalitatea, care încurajează demografia din România, însă evident credem în egală măsură în forme de protecție juridică pentru minorități, așa cum Constituția prevede. Vom discuta luni și despre proiectul care se află în Parlament în acest moment, pentru că orice inițiativă legislativă făcută la inițiativa cetățenilor care reușește să coaguleze un număr de peste 3 milioane de semnături este legitimă, își urmează calea parlamentară. Este în Senat la momentul acesta, acest blocată în plen din lipsă de cvorum, dar, în opinia mea, în primăvară poate fi deja o inițiativă care să poată să fie supusă referendumului național", a spus Gorghiu într-o conferință de presă.

 

 

Gorghiu a amintit ca în urmă cu doi ani PNL a făcut propunerea ca familia tradițională să fie introdusă în Legea fundamentală, dar PSD s-a opus reglementării.

 

 

"A fost o propunere în cadrul Comisiei de revizuire, acum doi ani, făcută de PNL prin liderul partidului la acel moment, știți foarte bine că la momentul respectiv colegii din PSD au fost cei care s-au opus reglementării în Constituție a familiei ca uniune dintre un bărbat și o femeie, așa cum prevede Codul civil în acest moment", a încheiat liderul liberal. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22