Fără probele obținute de SRI, fostul șef al Colegiului Medicilor Vasile Astărăstoae scapă de dosar

Laurentiu Gheorghe | 03.12.2019

Toți inculpații din dosarul UMF Iași, printre care prof. dr. Vasile Astărăstoae și omul de afaceri Corvin Pughin, sunt achitați definitiv de Curtea de Apel Suceava.

Pe aceeași temă

Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor din România și fost rector al UMF Iași, a fost achitat de judecătorii de la Curtea de Apel Suceava după ce o parte din acuzații s-au prescris, în cazul altor acuzații s-a constat că nu au mai rămas probe pentru a dovedi vinovăția sau că fapta nu a fost săvârșită cu forma de vinovăție.

Judecătorii de la Curtea de Apel au anulat mai multe probe în dosar ca urmare a deciziilor Curții Constituționale în dosarul UMF Iași în care prejudiciul se ridică la peste un milion de euro, potrivit acuzațiilor aduse de DNA.

Cazul a fost trimis în judecată din 2011 și, de atunci, s-au cheltuit bani cu ancheta și procesele pentru ca în final probele să fie anulate și prejudiciul de peste un milion de euro din dosar să nu mai poată fi recuperat

Decizia CCR nr. 26 din 16 ianuarie 2019 a declarat neconstituțional protocolul dintre SRI și Parchet din 2009. Celelalte 2 decizii invocate de judecătoare se referă la excluderea probelor obținute așa zis nelegal.

La Tribunalul Suceava, judecătoarea Mihaela Bivol îi condamnase pe profesorul Vasile Astărăstoae și pe omul de afaceri Corvin Pughin la câte 2 ani cu suspendare pentru abuz în serviciu și fraudă cu fonduri europene, reamintește G4Media.ro

Cine e omul de afaceri Corvin Pughin, implicat și el în dosarul fostul președinte al Colegiului Medicilor din România. În 2018, compania lui de IT, Maguay Computers din București, în asociere cu Phoenix IT din Brașov, a câștigat contractul cu Ministerul Justiției (condus de Tudorel Toader) privind informatizarea instanțelor în valoare de 8,2 milioane de euro, plus alte aproape 3 milioane de lei, fără TVA.

Potrivit Registrului Comerțului, Maguay Computers este deținută de Ion Eduard Pughin. Până în ianuarie 2012, din firmă au făcut parte și Pavel și Corvin-Gabriel Pughin.

Medicul Astarastoae fusese condamnat in faza de fond la 2 ani de inchisoare cu suspendare si primise interdictia de a ocupa o functie publica pe durata maxima, respectiv 10 ani.

Decizii de achitare au fost date si in cazul altor 10 persoane si 3 societati comerciale. Sentinta definitiva a fost data de Curtea de Apel Suceava.

In faza de fond, majoritatea celor inculpati primisera condamnari mici, intre 1 an si 3 ani cu suspendare, sau achitari. Sechestrele puse pe imobilele celor judecati au fost ridicate.

Interceptarile, anulate

Curtea de Apel Suceava a anulat toate probele stranse cu ajutorul serviciilor secrete, SRI sau DIPI, in acest dosar, in perioada 2010-2011, interceptari telefonice si filaje, in baza unor decizii CCR din 2017 si 2019.

„Admite cererile de constatare a nulitatii absolute a actelor procedurale prin care s-a pus in aplicare, in cauza, procedeul probatoriu al supravegherii tehnice”, se arata in minuta instantei.

Potrivit minutei, printre probele excluse din dosar se numara si: 102 note de redare, procese verbale de redare si certificare a inregistrarilor convorbirilor telefonice, efectuate de catre SRI ori de catre organele de politie judiciara din cadrul DNA - Serviciul Teritorial Iasi.

****

Medicul Vasile Astărăstoae a declarat pentru publicatia Buna Ziua Iasi ca acest proces le-a distrus carierele unor colegi mai tineri care au fost implicati in dosar:

„Mă bucur că s-a terminat, după ce am fost atâția ani bălăcăriti. Timp de 9 ani nu mi-a fost ușor. Datorită acestui dosar am făcut infarct. Mă bucur că s-a terminat. Dintr-un anumit punct de vedere, adica din punct de vedere profesional, acest caz m-a prins la pensie, insa pentru ceilalti a fost mult mai greu, deoarece sunt tineri. Ei se aflau in plina activitate profesionala, iar acest dosar le-a distrus orice dezvoltare profesionala. Ma refer la Daniela Drugus si Adrian Ciureanu... Vreau sa uit", a spus fostul rector UMF Iași.

Acuzatiile DNA

In decembrie 2011, Vasile Astarastoae a fost trimis in judecata de DNA pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, care are ca rezultat obtinerea de fonduri europene si acuzatia de conflict de interese.

Conform DNA, in perioada 2009 - 2011, la UMF Iasi era in derulare proiectul finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala si intitulat „Platforma de e-learning la Universitatea de Medicina si Farmacie 'Gr.T.Popa' Iasi”. Vasile Astarastoae, in calitate de rector al UMF Iasi si manager de proiect, impreuna cu Daniela Drugus si Ioan-Adrian Ciureanu, a dispus atribuirea ilegala a contractului de achizitie publica catre SC Maguay Impex SRL Bucuresti.

"In aceasta modalitate, UMF Iasi si Ministerul Economiei si Finantelor au fost prejudiciate cu suma totala de 6.126.481,98 lei.

In cursul lunii noiembrie 2010, Vasile Astarastoae, impreuna cu Daniela Drugus, in calitate de manager de proiect, respectiv responsabil financiar, a aprobat in mod nelegal plata catre SC Maguay Impex SRL a sumei de 160.000 lei cu titlu de cheltuieli instruire in conditiile in care aceasta activitate nu a fost realizata.

La randul sau, Ioan Adrian Ciureanu, in calitate de responsabil tehnic al proiectului, a confirmat in fals efectuarea serviciilor de instruire", arata DNA.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22