Pe aceeași temă
Financial Times dedica un material amplu descrierii luptei anticoruptie din Romania si a activitatii DNA, publicat sub titlul "DNA - Tigrul de hartie isi arata coltii". Ziarul britanic arata ca Romania era considerata una dintre cele mai corupte tari din UE, devenind in ultimii ani o platforma de testare a luptei anti-coruptie, relateaza ziare.com
Articolul precizeaza ca, desi DNA era perceputa candva ca un tigru de hartie, fiind infiintata ca urmare a unor conditii impuse Romaniei pentru aderarea la UE, a ajuns sa fie considerata un adversar de temut de catre cei mai puternici politicieni ai tarii.
Andrew Byrne, autorul materialului, enumera realizarile DNA, amintind cazul lui Victor Ponta, premierul pus sub acuzare pentru o serie de fapte de coruptie din perioada 2007 - 2008. Articolul arata ca activele lui Ponta au fost inghetate, la fel ca si conturile asociatului sau din acea vreme, Dan Sova.
DNA, condusa din 2013 de Laura Codruta Kovesi, a ajuns la un record de peste 1000 de condamnari anul trecut. Performantele sale au inceput sa atraga atentia tarilor similar afectate de coruptie, precum Grecia, Bulgaria si Croatia, acestea fiind interesate sa vada cum a crescut atat de mult puterea procurorilor romani.
Infiintata in 2002, DNA a primit sustinere internationala puternica - de la Comisia Europeana, care a conditionat aderarea la UE de progresele in lupta cu coruptia, si de la SUA. Monica Macovei, fost ministru al Justitiei, a relansat agentia in 2005. Insa punctul de cotitura a fost schimbarea Codului Penal in 2009-2010, acordand procurorilor puteri extinse in ceea ce priveste anchetarea si arestarea. "In primele momente ale existentei DNA era o retinere in a lua decizii impotriva oamenilor puternici (...) Romania nu avea o traditie a statului de drept, asa ca judecatorilor le-a luat ceva timp sa se simta suficient de independenti pentru a lua decizii pe baza dovezilor dintr-un caz si nu pe baza persoanei aflate in fata lor", a explicat Laura Stefan, analist la Expert Forum.
Articolul arata ca lupta anti-coruptie a avut si consecinte neprevazute, teama de procurori paralizand administratia publica. Oficialii de nivel mediu au incetat sa mai atribuie contracte publice de teama anchetelor, a avertizat un om de afaceri, potrivit sursei citate.
Zelul agentiei a fost criticat de cei care considera ca rata de condamnare de 90% este mai potrivita Coreei de Nord decat Romaniei. Pentru unii, procurorii Romaniei au devenit prea puternici si anchetele lor prea extinse. Parlamentarii vor discuta in toamna posibilitatea de a limita arestul preventiv, masura criticata la randul sau de cei care spun ca se incearca reducerea puterii DNA.
Financial Times noteaza ca DNA se bucura de sprijinul presedintelui Klaus Iohannis si are o rata de aprobare in randul cetatenilor romani de 65%. Multi vad actiunile DNA drept o lung-asteptata curatare a clasei politice ce a mentinut in functiune, doua decenii dupa caderea dictatorului Nicolae Ceausescu, o retea de patronaj si clientelism.