Pe aceeași temă
”Venitul luat în calcul va fi salariul minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţiile și nu venitul realizat de salariat” - se arată în nota de fundamentare a Ministerului Finanțelor pentru proiectul de modificare a Codului fiscal, citată de startupcafe.ro.
Prin derogare de la Codul fiscal, măsura urmează să se aplice începând cu veniturile aferente lunii august 2017. Aceasta înseamnă că plata suplimentară va fi din sptembrie 2017 încolo.
Cota de contribuție de asigurări sociale pentru condiții normale de muncă este de 15,8% pentru contribuția datorată de angajator.
Contribuția de asigurări sociale de sănătate este de 5,2% pentru partea datorată de angajator.
Salariul minim brut pe țară este de 1.450 de lei în anul 2017.
Din această majorare suportată de angajatori, statul etimează că va câștiga în anul 2017 un plus de 190 de milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale și la contribuțiile pentru sănătate.
Ordonanța simplă este o măsură de urgență pe care Guvernul o poate lua în vacanța parlamentară, în baza legii de abilitare a guvernului de e mite ordonanțe în anumite domenii stabilite de Parlament.
Ministerul mai spune că au fost identificate anumite situații în care se află salariații pentru care angajatorul nu este obligat la plata contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată.
”Măsura are ca scop descurajarea angajatorilor, care în încercarea de a reduce sarcina fiscală, încheie contracte de muncă cu timp parțial în situații în care activitatea desfășurată ar presupune un program normal de muncă. Astfel, angajatorul datorează contribuții sociale utilizând o baza de calcul diminuată față de cea reală” - mai spune ministerul.
”În vederea eliminării unei astfel de practici, a muncii la gri, la determinarea bazei lunare de calcul al contribuției de asigurări sociale și al contribuției de asigurări sociale de sănătate, datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora, pentru veniturile realizate în baza contractelor individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial, inclusiv în cazul celor care prevăd plata în acord, se va lua în calcul salariului minim brut pe țară garantat în plată” - precizează sursa citată.
mai multe, pe startupcafe.ro