Pe aceeași temă
Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, a declarat miercuri seară la Digi24 că Andrei Ursu, când i-a fost student, i-a împărtășit „cu mare grijă” tragedia asasinării de către securitate a tatălui său. Însă fiul cunoscutului disident îl contrazice pe liderul ALDE și spune că nu avea cum să-i fie student și nici nu l-a cunoscut vreodată pe Tăriceanu. El consideră că este vorba doar de o minciună, cu scopul de a dezinforma, „o manevră politicianistă dezgustătoare”.
Declarația lui Călin Popescu Tăriceanu:
„Știam de tragedia lui Gheorghe Ursu. Întâmplarea face, de exemplu, că băiatul disidentului Gheorghe Ursu care a murit în închisoare - știți toată istoria - mi-a fost chiar student și la vremea respectivă, subiectul acesta a venit să ni-l împărtășească, mie și încă unui coleg de-al meu, cu mare frică, pentru că era... se temea că acest lucru ar putea să aibă consecințe asupra lui, urmă să-și pregătească examenul de diplomă...”.
Afirmația lui Tăriceanu vine în contextul în care Antena 3 îl acuză pe procurorul general, Augustin Lazăr, că și-a ascuns trecutul de „torționar” în perioada comunistă, când ca în calitate de preșsedinte al Comisiei de eliberări condiționate de la penitenciarul Aiud, nu a avizat cererea de eliberare a deținutului politic Iulius Filip, în 1985.
Nu l-am cunoscut niciodată pe Tăriceanu
Într-o scrisoare adresată redacției, Andrei Ursu, spune că nu a urmat cursurile facultății la care Tăriceanu era angajat și în plus, când a a fost asasinat tatăl său în închisoarea comunistă, el absolvise de doi ani cursurile facultății de Automatică din Institutul Politehnic București.
„Nu l-am cunoscut niciodată personal pe domnul Călin Popescu Tăriceanu.
Nu mi-a fost profesor sau asistent la facultate sau în vreun alt cadru.
Înțeleg că domnul Călin Popescu Tăriceanu a fost cadru didactic la Facultatea de Construcții. Eu nu am urmat această facultate, ci pe cea de Automatizări și Calculatoare, la Institulul Politehnic București.
La momentul uciderii tatălui meu de către Securitate, în închisoare, eu nu mai eram student de doi ani. Am terminat facultatea în anul 1983, deci nu avea cum să-mi fie teamă că acest lucru ar putea să aibă consecințe, pentru că ar fi urmat să-mi pregătesc examenul de diplomă.
Deci, nu cred că mai e nevoie să menționez că aceste afirmații ale politicianului Călin Popescu Tăriceanu sunt în întregime false”.
O manevră politicianistă dezgustătoare
„Faptul că domnia să pretinde că eu aș fi venit la el să-i "împărtășesc" subiectul uciderii în închisoare a tatălui meu, disidentul Gheorghe Ursu, găsesc că este o manevră politicianistă dezgustătoare. Nu mi se pare efectul unei memorii defecte. Orice om care a trăit în perioada dictaturii ceaușiste și a terorii Securității știe că a discuta cu cineva despre acest subiect însemna cu necesitate ca acea persoană să-mi fie foarte apropiată. Mai mult, să fi avut încredere totală în el că nu mă va turna Securității”, precizează Andrei Ursu.
„Nu e plauzibil, deci, că pe domnul Tăriceanu îl înșală memoria. Aceste lucruri nu se uită și cu atât mai puțin pot fi construite "din greșeală", printr-o festă a unor amintiri în derivă. Este evident că domnul Tăriceanu a compus această dezinformare cu scopul vădit de a induce în eroare opinia publică. El dorește să se asocieze în acest mod abject cu cauza și memoria unui disident. Se erijează nu doar într-un profesor al meu (care n-avea cum să fie), dar - printr-o insalubră manevră oportunistă - chiar într-un apropiat al meu, deosebit de intim, în care aș fi avut atâta încredere, încât să-i fi confiat informații despre soarta tatălui mei ucis de Securitate!”, acuză fiul disidentului anticomunist.
„Cu atât mai mult cu cât minciuna este enunțată cu o figură fermă și un aplomb - de o mare forță de «convingere» - care mă face să mă gândesc cu înfiorare la modul cum și-a construit cariera acest politician, a cărui credibilitate pare că se bazează pe acest tip de aplomb.
Dat fiind contextul interviului în cauză, nu pot să nu asociez fabulația domnului Tăriceanu legată de mine și de memoria tatălui meu cu interesele de moment ale politicianului Tăriceanu. Mi se pare evident că domnia sa încearcă să se legitimeze ca apropiat al familiei unui disident (lucru în totalitate inventat), pentru a-și câștiga o jalnic de nemeritată credibilitate în atacurile sale - și acestea, în cea mai mare parte, false - împotriva procurorului general”, arată Andrei Ursu, care cere ca aceste aspecte să fie aduse la cunoștința opiniei publice.