Florin Cîțu: Creșterea pensiilor de la 1 septembrie va depinde de finalizarea noii legi

Laurentiu Gheorghe | 25.01.2021

Premierul florin Cîțu a declarat că pensiile ar putea să nu mai crească în acest an cu rata inflației. „Costul pensiilor crește, deja cu opt miliarde de lei în acest an”, a spus luni premierul.

Pe aceeași temă

Întrebat de jurnaliști dacă de la 1 septembrie se majorează pensiile, Florin Cîțu a răspuns că în buget sunt prevăzuți 8 miliarde de lei în plus față de anul trecut și că în prezent se lucrează la o nouă lege care va stabili majorarea care s va efectua de la 1 septembrie.

„Costul (în bugetul pe 2021 – n.r.) pensiilor crește, deja, cu aproape 8 miliarde de lei, față de anul trecut. Cresterea de anul trecut a alocațiilor, plus anul acesta, deja încă 3 miliarde. Vorbim de 1,1% din PIB, suplimentar fata ceea ce aveam anul trecut la buget, deci cheltuieli in plus fata de anul trecut. De aici pornim constructia bugetului", a spus Citu.

Intrebat daca va mai fi o alta crestere, precum indexarea cu rata inflatiei, Citu a spus ca autoritatile lucreaza la legea pensiilor.

„În acest moment ne uităm la modificarea a două legi care au creat probleme sustenabilității finanțelor publice în România. Vorbim de legea salarizării unitare, care a fost prezentată public ca o lege care trebuia să elimuine inechitățile din adminstrația publică, dar a creat probleme cu tot felul de excepții care au apărut în ultimii ani. Când a fost prezentată această lege, s-a spus că președintele României are salariul cel mai mare și de acolo pornim cu restul salariilor. Nu mai este așa, președintele României nu mai are salariul cel mai mare și trebuie să reanalizăm această lege a salarizării. Legea pensiilor – această coaliție a spus din primul moment, vrem o lege a pensiilor bazată pe contributivitate”, a spus Cîțu.

El a precizat însă că bugetul pe acest an va fi făcut în baza legislației aflate acum în vigoare.

„La legea salarizării e vorba de a introduce mai multă eficiență. E vorba și de a lega veniturile de performanță, sunt mai multe lucruri. Trebuie să introducem și niște indicatori de performanță care să fie conectați la aceste venituri, creșterea veniturilor să nu mai fie decisă politic în fiecare an”, a spus Cîțu.

„Sunt mai multe variante, lucruri care se întâmplă în UE de mult timp, de exemplu o rotație, să nu mai avem în aceeași poziție pe cineva 20 de ani. După un mandat sau două mandate să trebuiască să schimbi locul în altă parte. Sunt multe exemple de bună practică în UE pe care le vom folosi”, a adăugat el.

În ceea ce privește sporurile pe care le primesc bugetarii, premierul spune că analiza nu a fost încă finalizată.

„E vorba de o reformă care se va întinde pe doi ani de zile. O mare parte din reformele pe care le vom adopta vor avea impact în 2022”, a mai spus premierul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22