Pe aceeași temă
O eventuala adoptare a legii insolventei persoanelor fizice va fi discutata in cadrul urmatoarei vizite a echipei de evaluare a Fondului Monetar International (FMI) la Bucuresti, potrivit Biroului pentru Romania al FMI, informeaza Hotnews.
Discutia privind legea insolventei persoanelor fizice vine in contextul crizei creditelor in franci elvetieni.
"Aceste subiecte vor fi discutate in timpul misiunii care isi va incepe vizita pe 27 ianuarie", a raspus FMI, intrebat daca echipa de evaluare a Fondului este pregatita sa discute cu autoritatile romane posibilitatea introducerii legii insolventei persoanelor fizice in Romania.
Premierul Victor Ponta afirma, pe contul sau de Twitter, ca sustine demersul PNL care a cerut sesiune de urgenta a Parlamentului pentru adoptarea legii insolventei persoanelor fizice. "Ma bucur ca PNL vine cu o pozitie rationala (dupa aberatiile populiste gen Predoiu)! Voi sustine demersul", a spus Ponta.
Alina Gorghiu, co-presedinte al PNL, cere convocarea in sesiune de urgenta a Parlamentului pentru adoptarea proiectului legii insolventei persoanelor fizice.
"Legea insolventei persoanelor fizice ofera clientului, care nu mai poate achita ratele, o solutie de reesalonare a ratelor si pozitia corecta de negociere cu banca, pe baza veniturilor pe care le obtine", arata Alina Gorgiu intr-un comunicat de presa.
Catalin Predoiu ceruse, saptamana trecuta, Bancii Nationale sa convoace de urgenta o intalnire cu sefii institutiilor bancare cu expunere mare pe creditele in franci elvetieni pentru a gasi solutii urgente pentru clienti, una dintre ele fiind o derogare de la plata ratelor.
La inceputul lunii octombrie, Guvernul avizase pozitiv initiativa legislativa din Parlament privind insolventa persoanelor fizice. Avizul pozitiv a fost acordat in ciuda faptului ca in ultimii doi ani, Guvernul s-a angajat constant fata de FMI, in scrisorile de intentie, sa faca toate eforturile pentru a evita adoptarea unor astfel de initiative.
Potrivit proiectului, debitorul poate cere instantei inceperea procedurii de insolventa daca este in incapacitate de a-si achita datoriile in decurs de 30 de zile de la data scadenta a acestora.
De asemenea, un creditor poate depune o cerere pentru aplicarea procedurii de insolventa unui debitor daca poate dovedi ca acesta nu are capacitatea de a-si achita datoriile.
CITESTE SI: