FMI, mesaj pentru Victor Ponta: Nivelul scaderii taxelor trebuie RECONSIDERAT

P.c. | 28.03.2015

Pe aceeași temă

Andrea Schaechter, sefa misiunii FMI în România, considera ca nivelul scaderii taxelor propus de Guvernul Romaniei trebuie reconsiderat, iar o decizie in acest sens trebuie bazata pe analiza unei perioade mai lungi de timp, nu doar pe cea a primelor doua luni ale acestui an. Premierul Victor Ponta a declarat acum cateva zile ca Guvernul urmeaza sa analizeze, in aprilie, variantele de reducere a TVA inca din acest an. Executivul are in vedere doua scenarii – reducerea generala de TVA la 20% sau reducerea TVA la 9% pentru produse alimentare, relateaza Romania Libera.

 

"Credem că nivelul propus pentru scăderea taxelor ar trebui reconsiderat cu atenţie, dat fiind că va fi nevoie de timp pentru ca măsurile care echilibrează aceste reduceri de taxe să aibă efect", a declarat vineri Schaechter, aflată la Washington, într-o conferinţă telefonică cu jurnaliştii susţinută după aprobarea în board-ul FMI a raportului întocmit de experţii instituţiei în urma consultărilor periodice cu autorităţile române.

 

"Să iei o astfel de decizie pe baza rezultatelor din primele două luni este prematur. Vedem că deficitul bugetar pe cash a înregistrat un surplus în primele două luni ale anului fiscal. Cheltuielile din primele două luni au fost mai scăzute decât era prevăzut în programul bugetar. Ce este important pentru reducerea taxelor este ca aceste îmbunătăţiri legate de colectare să fie permanente", a afirmat Schaechter.

 

CITITI SI: Victor Ponta: Reducem TVA-ul din luna APRILIE la 20% sau 9% la alimente. Ministerul Finantelor il CONTRAZICE

 

Oficialul FMI a arătat că ştie că TVA din România este una dintre cele mai mari din UE şi că la un moment dat va fi redusă, dar a atras atenţia asupra momentului în care va fi operată această tăiere. România are un TVA relativ mare in UE, taxa fiind mai mare doar în Croaţia (25%), Danemarca (25%), Suedia (25%) şi Ungaria (27%).

 

Schaechter considera ca reducerea taxelor trebuie echilibrata prin îmbunătăţirea colectării taxelor la buget, doar astfel putand fi mentinuta ţinta de deficit bugetar stabilită cu instituţia financiară: "Ce aratăm noi în raport este că recomandăm Guvernului să reconsidere dimensiunea şi momentul tăierilor de taxe şi ridicăm problema mijloacelor prin care aceste reduceri ar putea fi compensate. Cred că aceste probleme vor fi discutate inclusiv în discuţiile parlamentare", a punctat Schaechter.

 

Board-ul FMI a aprobat joi raportul întocmit de experţii instituţiei în urma consultărilor periodice cu autorităţile române: "Trebuie să punem întrebarea care sunt măsurile compensatorii avute în vedere pentru respectarea țintelor fiscale pe termen mediu. În acest moment, ținta de deficit prevăzută în buget este în linie cu ținta prevăzută în acordul stand by și pentru orice reduceri suplimentare de taxe, trebuie avute în vedere măsuri compensatorii pentru ca aceste ținte bugetare, care sunt o prioritate, să fie atinse”, a subliniat Andrea Schaechter.

 

CITITI SI: Victor Ponta: Guvernul Boc a fost criminalul economiei romanesti care a marit TVA-ul de la 19% la 24%

 

Oficialul a subliniat, totodata, ca Fondul sprijina masurile care ajuta la reducerea decalajului dintre ceea ce se colecteaza din TVA si ceea ce ar trebui colectat, potrivit stiripesurseTrebuie realizat un echilibru atent între aceste două elemente care trebuie să meargă mână în mână. Considerăm că dimensiunea reducerilor de taxe este o decizie care trebuie reanalizată cu atenție, având în vedere că este nevoie de timp pentru realizarea progreselor pe partea colectării veniturilor”, a menționat Schaechter.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22