Pe aceeași temă
Propunerea a fost parte a unei încercari de reconciliere națională în contextul protestelor antiguvernamentale care au început la 6 septembrie și care riscă să destabilizeze situația politică din republică, relatează joi publicația Timpul.md, citata de Agerpres.
Evenimentul a fost inițiat de președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, șeful legislativului, Andrian Candu, și premierul Valeriu Streleț în scopul lansării unui dialog pentru semnarea 'Pactului pentru Moldova'.
CITITI SI: Banca Mondiala: Economia R.Moldova va scadea cu 2%. Ambasadorul SUA la Chisinau: Cu toții suntem dezamăgiți
Democrat-liberalul Gheorghe Răilean, primarul orașului Cimișlia, le-a cerut membrilor Platformei Demnitate și Adevăr (DA), principalii organizatori ai actualelor proteste, să-și clarifice poziția față de problema Unirii. Răilean a afirmat că cea mai rapidă cale de integrare europeană este Unirea cu România, potrivit publicației menționate. 'Putem să o luăm pe calea lungă, să întreprindem reforme riscante, sau să o luăm pe drumul scurt...', a spus primarul.
Președintele parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, a subliniat în acest context că subiectele mai importante — cum ar fi alegerea prin vot direct a președintelui țării sau Unirea cu România — să facă obiectul unor referendumuri consultative. 'Poate e cazul să nu ne mai ascundem și să punem o dată pe masă (această problemă) și poporul să decidă dacă e cazul să vorbim de Unire sau nu, cu toate consecințele (de rigoare) și să ne asumăm rezultatul' referendumului, a declarat Candu, citat de portalul Deschide.md.
Scriitorul Nicolae Dabija a solicitat guvernării să examineze opțiunea de reunificare a Republicii Moldova cu România, deoarece, în opinia sa, 'doar asta ne-ar mai putea salva și ne-ar putea asigura un trai decent în spațiul european'.