Pe aceeași temă
Christopher Wyllie a declarat în fața unei comisii a Parlamentului britanic că Dan Mureșan a fost lichidat după ce „o afacere a ieșit prost”.
„Oamenii bănuiau că a fost otrăvit în camera sa”, a spus Wylie, care a adăugat ca poliția kenyană a fost „mituită pentru a nu intra in dormitorul său timp de 24 de ore”.
Wylie a adăugat că aceste afirmații sunt simple „speculații” pe care le-a auzit de la alți oameni din companie și că nu deține nicio dovadă.
"Am auzit că lucra la o afacere care a ieșit prost. Nu sunt sigur ce fel de afacere era”, a comentat el.
„Dar când lucrezi pentru politicieni de rang înalt în multe din aceste țări nu faci bani din munca electorală - câștigi bani din activitatea de influență după terminarea muncii - și un acord a ieșit prost”.
„Încă o dată, asta e ce mi s-a spus, nu o spun ca o pe realitate, dar oamenii suspectau că a fost otrăvit în camera sa de hotel", a subliniat acesta.
În mărturia sa, Wylie a descris tabloul unei organizații care acționa în afara oricăror reguli, folosind date ilegale și tehnici de intimidare pentru a câștiga alegeri.
„Nu le pasă dacă e legal sau ilegal atât timp cât fac treaba” a spus el, referindu-se la Cambridge Analytica.
Acesta a mai susținut ca Aggregate IQ, pe care o descrie drept o companie paravan a Cambridge Analytica, a fost implicată în trimiterea de videoclipuri violente și cu caracter intimidant alegătorilor din Nigeria pentru a influența rezultatul alegerilor.
Aceste imagini, spune el, arătau oameni „cu gâtul tăiat, care erau lăsați să sângereze până la moarte într-o groapă sau erau arși de vii".
Wylie a mai spus ca societatea a ajutat la influențarea rezultatelor la referendumul pentru Brexit.
Întrebat dacă britanicii ar fi aprobat Brexitul în 2016 fără Cambridge Analytica, Wylie a spus:
„Nu, au jucat un rol crucial, sunt sigur”, a spus fostul director de cercetare a Cambridge Analytica, potrivit cotidianului francez Liberation.
Acesta a mai spus că Dan Mureșan a lucrat pentru campania de realegere a președintelui Uhuru Kenyatta.