Foști procurori DNA solicită ÎCCJ încheierea anchetei Secției Speciale pentru presupuse abuzuri

Laurentiu Gheorghe | 21.06.2021

Ciprian Man și Cristian Ardelean, foști procurori DNA, cer la Curtea Supremă finalizarea anchetei în care sunt cercetați pentru presupuse abuzuri.

Pe aceeași temă

Procurorii Ciprian Man și Cristian Ardelean au arătat că Adina Florea de la Secția Specială i-a pus sub urmărire penală în calitate de suspecți pentru șantaj și abuz în serviciu în noiembrie 2019. Ulterior, procuroarea Adina Florea a fost recuzată și înlocuită din dosar cu un alt procuror, care, între timp, a plecat la Inspecția judiciară. Deși au trecut aproape 2 ani de atunci, Secția Specială nu le-a arătat dosarul foștilor procurori DNA și aceștia nu au fost audiați în calitate de suspecți, au arătat procurori Man și Ardelean în solicitarea către ÎCCJ, scrie G4media.ro.

”În dosarul nostru se confirmă ceea ce a spus și CJUE în hotărârea din 18 mai. E cea mai bună dovadă că SIIJ nu asigură magistraţilor anchetaţi dreptul la apărare şi la un proces echitabil – inclusiv în ceea ce priveşte durata rezonabilă a procedurilor.

Din moment ce nu am avut acces la dosar și nici acum, la peste un an și jumătate, nu ni s-a explicat în ce constă acuzațiile. Ce ni se reproșează? Că nu știm exact.

În momentul de față, nici nu știm la ce procuror e repartizat dosarul. Nu se dorește să se afle cine a făcut înregistrarea care ni se impută, în ce scop, cum s-a ajuns sa fie divulgată în public. În concluzie, nu se dorește aflarea adevărului”, a declarat pentru G4media procurorul Cristian Ardelean.

Procuroarea SIIJ, Adina Florea, a deschis o anchetă penală împotriva foștilor procurori DNA Oradea, Ciprian Man și Cristian Ardelean, după ce în presă au apărut înregistrări cu procurorii în care aceștia vorbeau să le facă dosare penale unor judecători ca să intre frica în ei. Judecătorii dispuseseră mai multe soluții care nu erau pe placul procurorilor, cum ar fi achitări controversate. Autenticitatea acestor înregistrari nu a fost stabilită însă, până acum.

Și fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, acum șefă a Parchetului European, este anchetată penal în calitate de inculpat de către procuroarea SIIJ Adina Florea pentru presupuse abuzuri și chiar luare de mită.

Într-un dosar, Kovesi este acuzată că ar fi primit ”mită” de la fostul deputat PSD Sebastian Ghiță constând în plata costurilor de aducere în țară din Indonezia, cu un avion privat, a fugarului Nicolae Popa, fostul directorul FNI, condamnat pentru fraudarea investitorilor. Potrivit Adinei Florea, Kovesi ar fi beneficiat de capital de imagine de pe urma acestei extrădări. Poliția română a precizat însă oficial că a suportat costurile zborului din Indonezia.

Kovesi a cerut și ea Înaltei Curți să o oblige pe Adina Florea să îi soluționeze mai repede așa-zisul dosar, într-un sens sau altul. Instanța supremă i-a aprobat cererea și a obligat Secția Specială să îi soluționeze dosarul lui Kovesi pâna pe 1 aprilie 2021, dar cu toate acestea, Adina Florea nu a finalizat ancheta nici acum.

Într-un alt caz, fosta șefă a DNA este acuzată chiar de constituire de grup infracțional organizat și complicitate la represiune nedreaptă. Din perspectiva SIIJ, Kovesi ”ar fi conspirat” cu foștii procurori DNA Ploiești Mircea Negulescu, zis Portocală, și Lucian Onea să le facă dosare, pe nedrept, foștilor deputați PSD Sebastian Ghiță și Vlad Cosma.

Pe 8 iunie 2021, în premieră după decizia CJUE din 18 mai 2021, judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitești a decis că Secția Specială este ilegală din perspectiva legislației europene întrucât nu prezintă garanţiile de independenţă cerute de Tratatul UE şi încalcă drepturile fundamentale ale magistraţilor anchetaţi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22