Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov critica Occidentul pentru actuala situatie globala: Lumea se indreapta spre un nou RAZBOI RECE

T.d. | 06.01.2015

Pe aceeași temă

“Se pare ca lumea este in pragul unui nou Razboi Rece”, considera Mihail Gorbaciov. Fostul lider sovietic noteaza intr-un editorial Project Syndicate ca actuala situatie globala isi are radacinile in evenimentele anilor ’90, potrivit Ziare.com.

Gorbaciov atrage atentia asupra faptului ca structurile politice europene si internationale post-’89 nu au trecut testul timpului.

"Se pare ca lumea este in pragul Razboiului Rece II. Unii spun chiar ca a inceput. In acelasi timp, principalul organism international, Consiliul de Securitate ONU, abia ia masuri concrete pentru a stinge focurile si a opri crimele. De ce nu a actionat cu hotarare pentru a evalua situatia si a dezvoltat un program de actiune comuna?", se intreaba Gorbaciov potrivit sursei citate.
 

Probleme de incredere

Fostul lider sovietic considera ca unul din principalele motive pentru aceasta situatie se refera la prabusirea increderii post-Razboiul Rece.

"Fara incredere, relatiile pasnice in lumea globalizata de astazi sunt de neconceput. Increderea nu a fost insa subminata in ultimele zile ale lui 2014, ci este un proces indelungat, ale carui radacini se regasesc in evenimentele anilor '90. Sfarsitul Razboiului Rece ar fi trebuit sa marcheze inceputul unui nou drum catre o noua Europa si o noua ordine mondiala mai sigura. In loc sa construiasca noi institutii de securitate europene si sa urmareasca demilitarizarea Europei, Occidentul, in special SUA, au proclamat victoria”, considera Gorbaciov.

El isi continua argumentatia: “Euforia si triumfalismul s-au urcat la capul liderilor occidentali, care au profitat de slabiciunea Rusiei si lipsa unei contragreutati, fara a percepe avertizarile cu privire la monopolizarea conducerii globale", sustine fostul lider sovietic.
 

“Europa poate deveni irelevanta”

Gorbaciov continua criticile indreptate catre Occident, aratand ca evenimentele din ultimele luni sunt consecintele incercarilor de impunere unilaterala a vointei ignorand interesele partenerilor.

"Europa ajunge sa sufere cel mai mult. In loc sa conduca schimbarea intr-o lume globalizata, continentul s-a transformat intr-o arena a framantarilor politice, competitiei pentru sferele de influenta si conflictului militar. Consecinta inevitabila este ca Europa slabeste intr-un moment in care alte centre de putere si influenta se intaresc. Daca aceasta tendinta continua, Europa isi va pierde influenta in problemele lumii si va deveni irelevanta", mai spune fostul lider.

Totusi, scrie Gorbaciov, "experienta anilor '80 sugereaza cum se poate avansa in sens pozitiv. La acel moment, situatia internationala era la fel de periculoasa. Ameliorarea a venit in special pe calea dialogului. Insa cheia pentru dialog este vointa politica si stabilirea prioritatilor corecte".

"Prioritatea zilei de azi trebuie sa fie dialogul", scrie fostul lider sovietic. Acesta militeaza pentru abandonarea polemicilor si acuzelor reciproce, pentru ridicarea sanctiunilor pentru politicieni si parlamentari, in asa fel incat acestia sa se poata alatura procesului de gasire de solutii.

"Este valabil si pentru provocarile globale si securitatea pan-europeana. Problemele cele mai importante ale zilelor noastre - terorismul si extremismul, saracia si inegalitatea, schimbarea globala, imigratia si epidemiile, se inrautatesc continuu. Oricat de diferite ar fi intre ele, au in comun faptul ca niciuna nu poate fi rezolvata militar. Pentru securitatea Europei, numai o solutie pan-europeana e viabila".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22