Fostul premier, Mihai Tudose, s-a grăbit să critice adoptarea steagului Ungariei de către UDMR

Laurentiu Gheorghe | 24.02.2019

Tudose a criticat în termeni foarte duri adoptarea de către UDMR a steagului și imnul Ungariei drept simboluri ale maghiarilor, spunând că țara este România, iar simbolurile sunt imnul și steagul național.

Pe aceeași temă

Tudose a fost acompaniat de alt fost premier, Victor Ponta, care a subliniat că UDMR își permite să facă astfel de lucruri deoarece este partidul care asigură majoritatea guvernului PSD, iar Dragnea, pentru a rămâne la putere, ”este dispus să vândă tot”.

”Și a fost Congresul UDMR…. Și au stabilit că le trebuie imn și că imnul Ungariei e bun. Și că nici cu drapelul nu prea e bine. Și că drapelul Ungariei ar fi satisfăcător. Până aici nimic nou, și în fond, fiecare e liber să cânte sub duș, acasă, ce vrea el. Și să aibă pe pereții dormitorului ce culori vrea. DAR în afara locuinței, ȚARA aceasta unde trăiesc ei, etnicii maghiari, este România!! Imnul este al României. Drapelul este al României. Atât. Pentru restul ,,ideilor“ privind Drapelul și Imnul avem legi care trebuie respectate. Și aplicate. Dar au lansat la același Congres și un nou concept, acela de ,,transilvanism pragmatic”, cu o Transilvanie din ce în ce mai ,,liberă”… Aici nu mai e despre ce cântă la duș … Este despre România! Despre România noastră…

Fiindcă au vorbit de pragmatism… Valoarea de întrebuințare a UDMR este dată de ponderea în parlament. Aceasta este mare dacă românii nu vin la vot. Hai să-i ,,ascultăm” și să fim pragmatici! Să fim Pro România și să ieșim la vot!”, a scris Mihai Tudose pe Facebook.

Victor Ponta a distribuit postarea lui Tudose, completând: ”Mihai spune ceea ce știm toți – cu cât Dragnea va fi mai disperat cu majoritatea din Parlament cu atât va fi mai dispus să vândă tot / și cu mai mult vor cere UDMR! Și uite așa marii “luptători pentru românism” vând Basarabia, închid ochii la ce se întâmplă în Transilvania”.

UDMR a transmis un mesaj societăţii româneşti, făcând apel să accepte folosirea de către comunitatea maghiară, în deplină libertate, fără sancţiuni, simbolurile proprii care o caracterizează şi fac parte din identitatea sa etnică, transmite corespondentul Mediafax.

Într-o conferinţă de presă la finalul Congresului UDMR, de ce a fost nevoie de hotărârea privind simbolurile proprii ale comunităţii maghiare din România, Kelemen Hunor a spus că toate comunităţile locale care au o identitate locală, regională, au simboluri specifice, lucru care nu e o dramă, ci ar trebui să fie normalitatea, realitatea.

”În ultima perioadă au fost iniţiative şi hotărâri inexplicabile din partea autorităţilor şi a unor judecători prin care au fost sancţionaţi primari şi oameni care au folosit aceste simboluri cu toate că legea permite acest lucru. Eu cred că într-o Europă modernă, unde interculturalitatea este o realitate, folosirea simbolurilor comunitare şi naţionale nu trebuie să nu fie intezisă. Am considerat să spunem pentru toată societatea care sunt simbolurile pe care vrem să le folosim în deplină libertate, fără sancţionarea celor care pun drapelul secuiesc, care folosesc tricolorul maghiar roşu, alb, verde. E un gest absolut firesc. Toate comunităţile locale care au o identitate locală, regională, au simboluri specifice, nu e o dramă, ar trebui să fie normalitatea, realitatea. Noi am vrut să transmitem către societatea românească acest mesaj şi rugămintea, <Oameni buni, acceptaţi să folosim în deplină libertate, fără sancţiuni, aceste simboluri care ne caracterizează, ne definesc şi fac parte din identitatea noastră etnică>”, a spus Kelemen.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22