Fostul prim-ministru, Petre Roman, pierde procesul împotriva României la CEDO

Laurentiu Gheorghe | 30.09.2019

CEDO nu i-a dat dreptate lui Petre Roman care s-a plâns că i-au fost încălcate drepturile în ancheta declanșată de ANI, ceea ce a dus la pierderea mandatului de deputat în 2015.

Pe aceeași temă

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declarat cererea lui Petre Roman „ca fiind inadmisibilă”, a anunțat Ziare.com.

CEDO a mai respins ca inadmisibile si alte 7 cereri similare facute de functionari sau alesi locali care se plangeau de anchetele ANI deschise impotriva lor, printre acestia fiind si Ovidiu Miculescu, fost director general al Societatii Romane de Radiodifuziune.

In motivarea deciziei, judecatorii CEDO fac trimitere la un alt caz celebru, cel in care Steluța Cătăniciu a pierdut procesul deschis Romaniei intr-un caz similar.

In martie 2014, ANI a anuntat ca Petre Roman se afla in stare de incompatibilitate incepand cu data de 20 decembrie 2012, intrucat detinea, simultan, functia de deputat si calitatea de persoana fizica autorizata.

Fostul premier al Romaniei putea contesta acest raport ANI in 6 luni, dar a facut acest lucru la o instanta gresita, Tribunalul Bucuresti, in loc de Curtea de Apel Bucuresti.

Raportul a ramas definitiv, asa ca ANI a solicitat revocarea din functie a parlamentarului. Drept urmare, pe 9 februarie 2015, plenul Camerei Deputatilor a luat act de incetarea mandatului deputatului Petre Roman.

Camera Deputatilor a luat act, pe 9 februarie 2015, de incetarea mandatului de deputat al lui Petre Roman si a aprobat vacantarea acestui loc de deputat.

Deputatii PNL - partid din care facea parte Petre Roman si UDMR au sustinut ca ar trebui asteptata decizia din justitie si au intrebat ce s-ar intampla daca justitia va accepta contestatia fostului premier, dupa incetarea mandatului sau.

„Sistemul romanesc privind justitie scartie! Cine va plati daca CEDO va hotara ca statul a gresit? Iata cateva intrebari care se datoreaza legilor pe care noi le gandim aici", a spus liderul deputatilor UDMR, Mate Andras.

Plenul Camerei Deputatilor a votat in septembrie 2016 ca Petre Roman isi poate relua mandatul de deputat intrerupt in februarie 2015 pe motiv de incompatibilitate, si ar urma sa primeasca si indemnizatiile restante, in valoare de peste 90.000 lei.

Petre Roman explica atunci ca raportul ANI care cerea incetarea mandatului sau ar fi fost anulat de Curtea de Apel Bucuresti, decizia nu era definitiva.

„A fost un abuz clar. Domnul Zgonea, atunci presedinte, a spus ca ascultam de raportul ANI si inceteaza mandatul lui Petre Roman. Am incercat sa ii spun ca am o hartie de la Curtea de Apel care spune ca dosarul meu a fost depus, ca e acolo, asteptati ca sunt inca in justitie, prin urmare am inca dreptul meu. Nu a vrut sa asculte de treaba asta.

Abuzul a fost din partea ANI care a dat lucrurile peste cap. Chiar si ANI a fost sesizata, Curtea de Apel a spus ca are pe rol aceasta cerere. Domnul Zgonea a spus ca mi se anuleaza mandatul, ceea ce a fost, in cel mai bun caz, o graba nejustificata. As putea sa fac o plangere penala, nu am facut-o pana acum, o sa ma mai gandesc", a precizat Roman.

In octombrie 2017, Inalta Curte a respins definitiv cererea lui Petre Roman de anulare a raportului ANI.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22