Pe aceeași temă
Federatia Rusa a cauzat un context regional plin de sfidari si instabilitate, considera ministrul moldovean de Externe si vicepremier al R. Moldova, Natalia Gherman. Oficialul moldovean se afla la Bucuresti pentru a participa la cea de-a treia reuniune a Comisiei interguvernamentale pentru integrare europeana Romania – Republica Moldova.
Natalia Gherman a venit la Bucuresti, dupa doua luni de blocaj politic in Parlamentul de la Chisinau in privinta investirii unui nou Guvern. Sefa diplomatiei moldovene s-a intalnit cu omologul sau, Bogdan Aurescu, si cu presedintele Klaus Iohannis.
(Foto: Administratia Prezidentiala)
Gherman a multumit presedintelui Iohannis pentru sprijinul de care Chisinaul beneficiaza din partea Romaniei.
“Președintele României a asigurat Guvernul de la Chișinău de cooperarea și solidaritatea României”, transmite Administratia Prezidentiala.
De altfel, simultan cu vizita sefei diplomatiei moldovene a fost pornita si livrarea de gaze dintre Romania catre Republica Moldova, prin intermediu gazoductului Iasi-Ungheni.
„Este un moment simbolic, este prima dată când gazul trece în sens invers – dinspre vest spre est – şi acest lucru este foarte important”, a subliniat ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, in cadrul intrevederii avute cu omologul sau.
„Drumul (Republicii Moldova – n.r.) spre Bruxelles trece prin Bucureşti”, a subliniat Gherman, potrivit Gandul.
„Am venit la Bucureşti cu un mesaj de reiterare a angajamentului şi determinării Guvernului de la Chişinău în ceea ce priveşte continuarea parcursului european şi am primit, de asemenea, din partea colegilor din România asigurarea susţinerii acestor eforturi”, a spus ministrul de peste Prut.
Gherman a vorbit si despre sustinerea acordata cabinetului Gaburici de comunistii lui Voronin, fapt ce a provocat ingrijorare la Bucuresti.
“In premiera”, arata sefa diplomatiei de la Chisinau, “Partidul Comunistilor din R. Moldova a votat un program de guvernare care, foarte clar, stipuleaza importanta in perioada previzibila a depunerii cererii de obtinere a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeana si obiectivul lansarii negocierilor de aderare de catre R. Moldova”, a subliniat Natalia Gherman.
(FOTO: MAE)
Dialogul bilateral nu s-a rezumat doar la subiectul integrarii europene a Moldovei. Ministrii de Externe ai celor doua tari au abordat si situatia de securitate regional tenstionata.
„Evident, atât România, cât şi R. Moldova ne aflăm într-un context regional plin de sfidări şi instabilitate, mai ales ţinându-se cont de conflictul în şi în jurul statului nostru vecin, Ucraina”, a spus Natalia Gherman, întrebată de presă dacă există ameninţări din partea Rusiei la adresa R. Moldova.
De altfel, Gherman a vorbit si despre situatia regiunii transnistrene – un conflict inghetat de Moscova si folosit ca mijloc de presiune asupra Chisinaului.
„Se depun eforturi continue în baza respectării teritoriale şi a suveranităţii R. Moldova, eventual a acordării regiunii transnistrene a R. Moldova a unui statut special, în componenţa unui stat unitar, teritorial integru”, a explicat sefa diplomatiei moldovene.