Pe aceeași temă
Documentele din din dosarul foștilor procurori DNA Ciprian Man și Cristian Ardelean publicate de G4media.ro arată că pe 31 mai 2019 procuroarele Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), Zarafina Puiu și Adina Florea au obținut un mandat de supraveghere tehnică pentru foștii procurori DNA Man și Ardelean de la judecătoarea Înaltei Curți, Simona Neniță (soția avocatului Mihai Dinu, apărător al fostului senator PSD condamnat pentru corupție, Cătălin Voicu, acum pensionară și ea).
Documentele consultate de G4media arată că în data de 5 iunie 2019 au fost interceptate convorbiri telefonice între procurorul Cristian Ardelean și șefa ONG-ului Freedom House, Cristina Guseth. Procurorul orădean venise la București și se pregătea să iasă la o terasă cu Cristina Guseth și mai mulți jurnaliști.
În convorbirile telefonice, Cristina Guseth îi explică procurorului Ardelean (membru și el al Asociației de procurori AMASP) că șefa CSM Lia Savonea a pus în dezbatere publică noul ”ghid de bune practici în relația sistemului judiciar cu mass-media”, iar acest ghid era restrictiv pentru presă.
În context trebuie precizat că ghidul respectiv a fost adoptat, este în vigoare și astăzi și îngreunează foarte mult munca jurnaliștilor de obținere a informațiilor de la instituțiile judiciare. Spre exemplu, potrivit acestui ghid, parchetele nu mai au voie să treacă în comunicatele de presă numele inculpaților care nu sunt și funcționari publici.
Prin urmare, Cristina Guseth încerca să îi mobilizeze pe magistrații care sunt și ONG-iști, precum Cristian Ardelean și Alexandra Lăncrănjan, ca împreună cu jurnaliștii, să ia atitudine în presă și să își exprime nemulțumirea față de ghidul elaborat de CSM-ul condus de Lia Savonea.
Într-o altă convorbire interceptată, Cristina Guseth și Cristi Ardelean glumesc despre mașina acesteia ”de la George Soros”.
Procuroarea SIIJ Zarafina Puiu notează că articolele critice la adresa ghidului CSM chiar au apărut în presă, inclusiv un articol din ziare.com semnat de judecătorul și ONG-istul Cristi Danileț, publicat pe 9 iunie 2019, în care acesta critica ghidul restrictiv al CSM.
Pe 10 iunie 2029, șefa CSM Lia Savonea a emis un comunicat de presă în care acuza campania de discreditare din presă a ghidului de bune practici în relația sistemului judiciar cu mass-media.
Pe 11 iunie 2019, procuroarea SIIJ Zarafina Puiu a solicitat Înaltei Curți mandat de interceptare pentru Cristina Guseth și procuroarea Alexandra Lăncrănjan.
Procuroarea Zarafina Puiu a interpretat demersul Cristinei Guseth drept șantaj la adresa șefei CSM Lia Savonea, cu scopul de a obține foloase pentru publicațiile de presă. Totul, coordonat de George Soros.
Solicitarea procuroarei SIIJ de a emite mandate de interceptare pentru Guseth și Lăncrănjan a fost însă respinsă chiar de judecătoarea Simona Neniță, cea care a emis inițial mandatele de supraveghere tehnică pentru procurorii Man și Ardelean.
Apoi, în iulie, judecătoarea ÎCCJ Ioana Bogdan a respins și cererea procuroarei SIIJ de prelungire a supravegherii tehnice pentru procurorii Man și Ardelean pe motiv că, după o lună de interceptări, nu a obținut nimic relevant pentru dosaul penal.
De notat că la dosarul SIIJ, consultat de G4media.ro, sunt atașate inclusiv convorbiri private dintre procurorul Ardelean și soția lui, discutând despre copilul lor.
Sunt atașate descrieri și postări din social media ale Cristinei Guseth, inclusiv fotografia în care apare în 2014 alături de – pe atunci – vicepreședintele SUA, Joe Biden.
Sunt atașate fișe de la Evidența Populației ale jurnaliștilor și rapoarte de filaj ale întâlnirilor în oraș ale procurorului Cristian Ardelean cu jurnaliști, la diverse terase precum Lokal sau Institutul Francez și clubul Expirat. 4 polițiști de la DOS (Direcția de Operațiuni Speciale) au fost pe urmele acestora.
În context trebuie precizat că, în iunie 2019, șeful SIIJ era procurorul Gheorghe Stan zis Geani, actual judecător CCR. Întrucât acesta se pregătea să plece la CCR unde fusese numit, CSM a scos la concurs postul de șef al Secției Speciale, iar procuroarea Adina Florea a candidat și a și câștigat. Nu a fost numită niciodată efectiv șefă a SIIJ întrucât fostul ministru al Justiției Ana Birchall și membrii Secției pentru procurori a CSM au refuzat de mai multe ori la rând să asigure cvorumul pentru oficializarea numirii Adinei Florea.
În iunie 2019, liderul PSD Liviu Dragnea era deja condamnat și se afla în închisoare, însă sistemul de putere din justiție pus la punct pe vremea lui era încă în funcțiune, prin Secția Specială și Inspecția Judiciară.