Gabriel Oprea poate fi urmărit penal: 102 voturi ”pentru”, 30 de voturi ”contra” în Senat

Silvia Simion | 03.02.2016

Ședința de plen, în care se supune la vot cererea de începere a urmăririi penale este în desfășurare. Sunt necesare 83 de voturi pentru ca urmărirea penală să poată fi demarată.

Pe aceeași temă

 

Gabriel Oprea: Nu am avut nimic în plus față de alți miniștri de interne, unii sunt pe aici, prin sală

 

LIVE text

 

  • Foarte clar de la aceasta tribună, două lucruri extrem de importante. Am obligația să îmi spun punctul de vedere față de suspiciuni
  • Abuzul în funcție: nu am cerut și nu am avut nimic în plus față de alți miniștri de interne, unii sunt pe aici, prin sală. Consider că nu am abuzat de funcția ce mi-a fost încredințată, că nu am beneficiat de drepturi și priviliegii în afara legii și mă consider nevinovat.
  • Toate argumentele vor fi prezentate în fața magistraților.
  • Cer să votați pozitiv cererea de urmărire penală. Este obligația instituțiilor să facă lumină acolo unde există semne de întrebare.
  • Este în interesul meu ca adevărul să iasă la lumină în cel mai scurt timp.

Discursul a fost aplaudat de colegii senatori din UNPR, notează Hotnews.

 

 

Șerban Nicolae: Aș fi vrut să nu văd că DNA alocă doi procurori care să numere deplasările lui Oprea

 

  • Aș fi vrut să nu văd că DNA alocă doi procurori care să numere deplasările ministrului de Interne, așa cum nu aș fi vrut să văd că DNA alocă doi procurori pentru a o ancheta pe doamna Rarinca și aș fi vrut să văd dosarele mari de corupție, care au devalizat economia românească, care au jefuit patrimoniul național și aș fi vrut să văd că toate aceste lucruri se întorc în patrimoniul statului.
  • Din nefericire, există o foarte mare preocupare pentru acțiuni ale DNA în sfera politică și atunci v-aș ruga, la această speță, să ne asumăm fiecare răspunderea.
  • Respect decizia domnului Oprea. Îl cunosc de prea multă vreme ca să știu că nu a abuzat și că nu a vorbit de dragul imaginii atunci când a spus că cere un vot pozitiv în sensul aprobării cererii de încuviințare a urmăririi penale

 

Senatoarea Cristiana Anghel: Știe cineva cine este MCV ca persoană fizică, cu nume și prenume?

 

  • În momentul în care noi, senatorii și deputații, acceptăm imixtiunea unora și altora, de aici sau de dincolo, în organizarea Justiției, de fapt și de drept încălcăm suveranitatea națională, noi fiind depozitari, dar nu permanent, ai acestei suveranități naționale.
  • Se întâmplă lucruri urâte și cumplite în această țară, (...) mai ales cu politicieni și mai ales cu unii care deranjează și care, până la urmă, trebuie să plătească doar pentru că, la un moment dat, nu au spus: ”Să trăiți, am înțeles!”
  • E păcat că se întâmplă lucrul acesta, e păcat că politicieni de mare valoare ies în mediul online, public sau în media și spun: ”Vom face tot ce spune MCV”.
  •  Cine este MCV ca persoană fizică, cu nume și prenume? Știe cineva ce interese sunt în spatele acestui MCV? (...) MCV vrea să fim o masă amorfă, dar noi suntem depozitarii suveranității și votul nostru nu poate fi imperativ

 

Senatoarea UNPR Florina Jipa, membră a Comisiei juridice, celebră pentru că l-a miruit pe Dan Șova la primul vot dat în Senat pentru acesta și pentru afirmația "Lăsați-mă cu Constituția!", ea fiind judecătoare pensionară și candidat la funcția de judecător al Curții Constituționale.

 

Florina Jipa: Gabriel Oprea avea dreptul și la trupe antitero

 

  • Ce mă intrigă pe mine este că prezumția de nevinovație s-a transformat în prezumția de vinovăție.
  • Ceea ce am putut găsi în cele 14 volume nu reprezintă nimic legat de infracțiunea de abuz în serviciu.
  • Toți miniștrii au beneficiat de ceea ce a beneficiat ministrul Oprea. El era viceprim-minsitru pe probleme de siguranță națională. Acest lucru presupunea niște secrete pe care nu poate să ni le împărtășească și nici în fața organelor de anchetă.
  • Se face o confuzie între coloana oficială și ce folosea dânsul. Avea dreptul și la trupe antitero.
  • Vă doresc să votați dupa conștiința dvs.

 

Călin Popescu Tăriceanu prezintă procedura de vot. Se încuviințează cererea și se votează proiectul de hotărâre cu votul majorității senatorilor prezenți.

Se votează cu bile, astfel: votul ”pentru” - bila alba în urna albă și bila neagră în urna neagră; votul ”împotrivă” - bila alba în urna neagră și bila neagră în urna albă; ”abținere” - ambele bile în urna neagră. 

 

Rezultatul votului:  102 voturi ”pentru” și 30 ”contra”. Au fost prezenți 165 de senatori, voturi valabil exprimate fiind 133, unul singur a fost anulat.

 

 

Gabriel Oprea și Liviu Dragnea programaseră  semnarea unui protocol de colaborare pentru alegerile parlamentare din noiembrie înaintea votului din Senat, dar ceremonia a fost amânată fără a se preciza motivele.

 

Citiți aici mai multe amănunte.

 

Marți, cu puțin timp înaintea întrunirii ședinței Comisiei juridice care urma să dea un aviz pentru cererea de urmărire penală,  a apărut informația că Liviu Dragnea și Gabriel Oprea au avut o întâlnire în cadrul căreia liderului UNPR i s-ar fi asigurat salvarea de la urmărire penală. Imediat, Liviu Dragnea a intervenit telefonic la o televiziune de știri și a negat vehement o astfel de posibilitate, ba chiar a ”somat” ziariștii să meargă la DNA să reclame acest fapt, dacă au dovezi.

 

Liderul PSD a afirmat, tot ieri, că senatorii PSD vor vota pentru începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, indiferent de faptul că acesta ceruse, printr-o scrisoare depusă la Comisia juridică, ca dosarul să fie returnat la DNA. În Comisia juridică, au fost nouă voturi pentru începerea urmăririi penale și unul împotrivă.

DNA îl acuză pe Gabriel Oprea de abuz în serviciu pentru că ar fi dispus folosirea de coloane oficiale, resurse materiale și umane, pentru sine și pentru procurorul general, contrar prevederilor legale.

 

Marți, procurorul general Tiberiu Nițu a demisionat din funcție, numele său fiind prezent în dosarul fostului ministru de interne Gabriel Oprea, ca beneficiar al coloanelor oficiale ilegale.

Tiberiu Niţu a transmis într-un comunicat că nu a solicitat şi nu a beneficiat de coloană oficială în sensul în care această noţiune este definită prin lege şi că i s-a asigurat un dispozitiv de însoţire şi protecţie, conform legislaţiei în vigoare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22