Gabriel Oprea, prim-ministru INTERIMAR. Presedintele Iohannis a SEMNAT DECRETUL de numire

T.d. | 22.06.2015

Pe aceeași temă

Gabriel Oprea preia conducerea Guvernului Romaniei. Presedintele Klaus Iohannis a semnat, astazi, decretul de desemnare a liderului UNPR in functia de premier interimar al Executivului.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 22 iunie a.c., Decretul de desemnare a domnului Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar al Guvernului României, pe perioada imposibilității exercitării atribuțiilor de prim-ministru de către domnul Victor-Viorel Ponta”, transmite Administratia Prezidentiala intr-un comunicat.

Initial, informatiile momentului spuneau ca Palatul Cotroceni amana numirea lui Gabriel Oprea ca premier interimar. Presedintele Klaus Iohannis ar fi cerut documente suplimentare cu privire la starea de sanatate a premierului Victor Ponta, potrivit Digi24, citand surse politice.

Luni, vicepremierul Gabriel Oprea s-a intalnit cu seful statului la Palatul Cotroceni, in vederea unor discutii dupa ce premierul Victor Ponta l-a propus pe liderul UNPR ca interimar la conducerea Executivului.

La finalul intalnirii care a durat in jur de jumatate de ora, a aparut informatia potrivit careia presedintele Iohannis a solicitat documente suplimentare referitoare la starea de sanatate a lui Victor Ponta.

Vicepremierul Gabriel Oprea, nominalizat de Victor Ponta sa asigure interimatul la sefia Guvernului pe perioada cat premierul se recupereaza dupa operatia la genunchi,  a ajuns luni dupa-amiaza la Cotroceni pentru o intalnire cu presedintele Klaus Iohannis.

Victor Ponta i-a trimis președintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care-l anunță că este în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile de prim-ministru, motiv pentru care-i propune șefului statului să-l numească pe Gabriel Oprea premier interimar, începând cu data de 22 iunie.

Potrivit unui mesaj postat duminică pe Facebook de către premier, acesta își va realua “activitatea normală” în “maximum 28 zile”.

Solicitarea nu menționează perioada în care Ponta va fi indisponibil, ci doar data la care începe interimatul - 22 iunie, și este făcută în baza articolului 107 din Constituție.
 

Mesajul lui Victor Ponta:

“Azi medicii au decis ca pot fi externat / urmeaza ca in urmatoarele 7 zile sa parcurg zilnic procedurile pentru control, schimbare pansamente si supraveghere.

Ulterior acestor proceduri va trebui ca doua saptamani sa fac fizioterapie si tratamente de recuperare inainte de a avea permisiunea medicilor de a merge fara sprijinul unor mijloce medicale permanente / in maximum 28 zile imi pot relua activitatea normala, urmand sa continui recuperarea timp de 6 luni.

Maine dimineata voi trimite Presedintelui Romaniei solicitarea ca, in baza art. 107 din Constitututie, sa-l desemneze pe Vicepremierul Gabriel Oprea sa exercite toate atributiile functiei de Prim Ministru (inclusiv conducerea sedintelor de Guvern) in aceasta perioada (atasez adresa).

Multumesc inca o data medicilor de aici si doctorului Ionut Codorean pentru atentia si profesionalismul lor.”
 

Premierul s-a operat in Turcia

Ponta a plecat din țară vineri, pe 12 iunie, imediat după respingerea votului pe moțiunea de cenzură a PNL, pentru a participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Europene, de la Baku, Azerbaidjan, un eveniment boicotat de liderii europeni. A stat în tribuna oficială în spatele lui Vladimir Putin și alături de lideri euro-asiatici nefrecventabili.

De la Baku, premierul a plecat la Istanbul, unde s-a operat la genunchiul stâng, accidentat la un meci de baschet.

Intervenția a fost făcută în clinica Mediapol, care-I aparține lui Fahretin Hogea, fost coleg de bancă și susținător al președintelui Recep Erdogan și unde, potrivit presei din Turcia, soţia șefului statului este acţionar majoritar.

În total, Ponta a lipsit din țară 10 zile, dar și-a delegat atribuțiile doar pentru patru zile, perioada 16 - 19 iunie, potrivit documentului publicat în Monitorul Oficial.

Plecare din țară a survenit după o săptămână agitată pentru el, în care Parlamentul a discutat nu doar moțiunea de cenzură, ci și cererea DNA de încuviințare a urmăririi penale a premierului pentru conflict de interese, în dosarul lui Dan Șova.

Marți, 9 iunie, Camera Deputatilor au refuzat ridicarea imunității lui Ponta,  cu un scor de 231 voturi pentru respingerea cererii DNA și 120 voturi impotriva respingerii.
 

Premierul Ponta, urmarit penal de DNA

Victor Ponta, premierul Romaniei, este urmarit penal de DNA in dosarul fostului ministru al Transporturilor, Dan Sova, legat de incheierea unor contracte de asistenta juridica cu companiile energetice Turceni și Rovinari. DNA a anuntat intr-un comunicat ca premierul este urmarit penal pentru savarsirea infractiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată si spălare de bani. Ponta este de asemenea acuzat de conflict de interese, din cauza numirii lui Dan Sova in functia de ministru.

Procurorii DNA arata, in primul cap de acuzare, ca avocatul Victor Ponta ar fi emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei, in urma incheierii unei convenții de conlucrare profesională între SCA „Șova și Asociații” și Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, acestea fiind decontate de societatea lui Sova. Procurorii arata insa ca sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, deoarece Ponta nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare. Ponta i-a cerut lui Sova să întocmească rapoarte de activitate juridică pentru activitatea pretins a fi prestată de el întocmindu-se astfel, în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008. Ponta a folosit o parte din sumele obținute pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidențial situat în București si a mai beneficiat de dreptul de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10 achitat partial de societatea lui Sova.

In al doilea cap de acuzare procurorii DNA arata ca premierul Victor Ponta l-a desemnat pe Dan Șova, în luna august 2012, în funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcția de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor și în luna martie 2014 ministru al Transporturilor, în condițiile în care Ponta a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Șova, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) și dreptul de folosința gratuită a unui autoturism.

Presedintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului sa demisioneze, insa Ponta a refuzat sa faca acest lucru. Victor Ponta a declarat, acum cateva zile,  in urma sedintei cu ceilalti lideri ai coaliţiei aflate la guvernare, Gabriel Oprea şi  Călin Popescu Tăriceanu, ca nu va demisiona din functia de prim-ministru. Victor Ponta a spus ca justitia nu se face in functie de evenimente politice si a subliniat faptul ca urmarirea sa penala are legatura cu cazul Rarinca, cu votul din cazul Sova si cu unele declaratii ale sale ca premier.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22