Pe aceeași temă
Motivul: Guvernul de la București a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur Roșia Montană în urma protestelor de stradă, transmite AP, preluată de Agerpres.
Compania canadiană susține că România a încălcat "tratatul de investiții acordând licență și apoi blocând implementarea" proiectelor "fără un proces echitabil și fără compensații".
Jonathan Henry, directorul general al Gabriel Resources, susține că firma "a acționat cu bună credință și a respectat toate cerințele legale și ale autorităților de reglementare care se aplică în România și în UE", pentru a obține permisele pentru mină.
Compania canadiană a obținut în 1999 o licență de explorare pentru proiectul minei de aur Roșia Montană, în care Gabriel Resources deține o participație de 80,69% iar compania minieră de stat Minvest Deva deține 19,31%.
Proiectul ar fi reprezentat cea mai mare mină de aur din Europa iar Gabriel Resources susține că ar fi injectat până la 24 de miliarde de dolari în economia țării.
Dar perspectiva deschiderii minei a provocat ample proteste de stradă din cauza folosirii cianurii în procesul de extracție, astfel încât Guvernul și-a retras sprijinul pentru proiect în 2014.
România trebuie să răspundă plângerii la începutul anului viitor. Tribunalul va audia părțile în septembrie 2019.