Pe aceeași temă
Din momentul în care a știut că are proiectul cu magneții, i-a colecționat din orice oraș în care a fost el prin lume. Iar apoi le-a cerut tuturor curatorilor și muzeelor de artă din lume să cotizeze cu magneți la expoziția sa.
Întrebat dacă ”teoreticienii s-au pretat” la așa ceva, mândru, Dan Perjovschi arată un magnet de la un ”teoretician de la Universitatea Duke”, care și-a confecționat propriul magnet imortalizându-și calul.
În spațiul destinat României, simbolistica se concentrează în jurul Casei Poporului ”care ocupă toată România așa cum ocupă și frigiderul pe care l-a golit ca să se facă”, cu trimitere la trista istorie a construcției megalomane, ridicată pe spatele înfometării unui popor.
Întrebat de ce este așa entuziasmat că totul e doar rugină în jur, Dan Perjovschi spune ca un copil că e ”tare” și că i-a ajuns să lucreze la ”curat și la frumos”.
Autorul omuleților care l-au făcut celebru - sau pe care i-a făcut celebri cu viziunea sa de-un simbolism năucitor - spune că acum are magneții dar că nu renunță la activism pentru că demonstrațiile din ultima vreme sunt cele mai tari expoziții de artă: ”tu ai văzut cum arată? Cele mai tari expoziții de artă! Și nu-s făcute de artiști. Sunt făcute de oameni. Oameni mișto: și totul e în afara instituțiilor. Sunt fascinat de spontaneitatea lor. Și de umor.” Și o spune cu aerul unui copil care abia descoperă lumea.