Pe aceeași temă
Peste 40% dintre consilierii locali si judeteni verificati de Agentia Nationala de Integritate (ANI) detin sau administreaza - direct sau nu - cel putin o firma. Este vorba despre o afacere de peste 26 de milioane de euro din bugetul public, bani pe care alesii respectivi i-au directionat catre propriile afaceri in mandatul anterior, incheiat in 2012.
Potrivit unui raport al ANI, in mandatul 2008-2012, 42% dintre consilierii locali si 45% dintre cei judeteni din cei aproape 3.000 verificati de Agentie erau actionari la una sau mai multe firme. Iar daca nu se ocupau ei in mod direct, o faceau apropiatii lor: 87 de soti sau sotii de consilieri locali si 128 de soti sau sotii de consilieri judeteni aveau cel putin o firma.
O retea care se ridica, in total, la aproape 2.900 de firme controlate de consilieri, potrivit ANI.
Este vorba despre o afacere de peste 26 de milioane de euro, bani trasi din bugetul public catre firmele in cauza. Astfel, 190 de alesi locali cu 223 de firme au incheiat peste 800 de contracte cu autoritatile publice pentru care lucrau.
Din punct de vedere politic, toate partidele au aplicat aceasta practica ilegala:
- PSD – 60 de contracte cu 93,7 milioane de lei incasate
- PDL – 59 contracte cu 11 milioane de lei
- PNL – 27 contracte cu 8 milioane de lei
- UDMR – 12 contracte
- PC – 4 contracte
- Independenti – 18 contracte
- Alte partide – 10 contracte
Totusi, multi dintre cei implicati au scapat de lege si cu banii incasati de la stat. ANI nu a reusit sa faca fata intregii retele. Dintre cei 190 de alesi locali gasiti cu firme conectate la bugetele locale, numai 78 au primit un verdict de incompatibilitate sau conflict de interese. Acestia, impreuna cu cele 105 firme pe care le controleaza, au incasat 8,5 milioane de euro de la bugetele locale pe care le reprezentau, in mod oficial.
Citeste integral pe Gandul.