Gazele pentru consumatorii casnici, curentul electric, benzina și motorina se vor scumpi

Dora Vulcan | 26.09.2017

De la 1 octombrie, pretul gazelor pentru consumatorii casnici va creste cu 6% iar preţul energiei electrice se va majora cu 5%. De asemenea, urmeaza inca o scumpire după impunerea supraaccizei la carburanti, mai ales că pretul petrolului este la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

"Din punctul de vedere al evolutiei preturilor pe bursa, tranzactiile desfasurate de la 1 aprilie pana acum au avut o medie in jurul valorii din calendarul de liberalizare pe care Romania il avea angajat din anul 2011 cu Comisia Europeana, Banca Mondiala si Fondul Monetar International, respectiv de 72 lei pe MWh. Au fost tranzactii si la 68 de lei, si la 69 de lei, iar, prin absurd, daca nu ar fi existat Ordonanta 64 (privind liberalizarea pretului de productie al gazelor), ar fi trebuit sa respectam calendarul unde pretul reglementat pentru producatorii de gaze din Romania era la 78 de lei, pret care se duce mult peste ofertele de gaz proaspat din import", a spus Emil Calota, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), potrivit Agerpres.

 

 

Începand cu data de 1 aprilie 2017, pretul gazelor de productie interna a fost liberalizat. Dupa cateva saptamani de discutii legate de o posibila amanare a liberalizarii preturilor la gazele din productia interna, destinate consumatorilor casnici, Guvernul a decis pe 30 martie sa fie respectat termenul de 1 aprilie 2017, conform OUG 64/2017, au decarat pentru HotNews.ro surse guvernamantale. Comisia pentru Industrii din Camera Deputatilor a insistat pentru amanarea acestui termen cu inca 6 luni si chiar au fost discutii in acest sens la nivelul Comisiei Europene, insa nu au fost gasite motive serioase pentru care sa nu se produca liberalizarea incepand cu 1 aprilie.

 

 

 

Crește și prețul la energia electrică

 

Peţul energiei electrice livrate consumatorilor casnici alimentaţi în sistem reglementat va creşte, de la 1 octombrie, cu circa 5%, potrivit unor surse oficiale citate de economica.net. ANRE decide în acest moment care va fi procentul final de creştere. Potrivit sursei citate, preţul energiei electrice pentru marea majoritate a celor opt milioane de gospodării din România va creşte, în medie, la nivel national cu 3,4 bani per kWh., scrie Adevărul.ro.

 

 

 

Prețul benzinei și motorinei crește

 

 

 De parca nu ar fi fost de ajuns ca de pe 15 septembrie a crescut pretul combustibililor si urmeaza inca o scumpire din cauza impunerii supraaccizei la carburanti, si pretul petrolului e din ce in ce mai mare, ajungand la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.

 

Cotatia barilului de petrol Brent a crescut, luni, la bursa ICE Futures din Londra cu 3%, ajungand la inchidere la valoarea de 59,02 dolari, cel mai ridicat nivel din iulie 2015, pe fondul majorarii cererii si al tensiunilor geopolitice, transmite BBC, preluat de ziare.com.

 

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotatia barilului de petrol light sweet crude a crescut cu 1,56 dolari, ajungand la la valoarea de 52,22 dolari.

 

"Reducerea productiei incepe sa functioneze si reechilibrarea este in desfasurare", a apreciat Gene McGillian, de la Tradition Energy.

 

Esti pasionat de cumparaturile online? Atunci este momentul sa descoperi si tu adevaratul credit online de la Libra Internet Bank, prin care poti obtine pana la 20.000 de lei, cu o dobanda avanatajoasa (DAE 10,15%). Este primul credit pentru care nu trebuie sa treci deloc pe la banca! Iar banii iti intra in cont in doar cateva minute. Asta da breaking news! Afla mai multe.

 

Luni, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenintat ca va inchide conducta prin care Kurdistanul irakian exporta petrol in Turcia si pe pietele globale, pentru a spori astfel presiunile asupra kurzilor din Irak, care votau la un referendum cu privire la independenta. Aceste tensiuni, alaturi de majorarea cererii, in special din China, au dus luni la cresterea pretului titeiului pe plan global.

 

Reechilibrarea pietei petrolului inregistreaza progrese mai lente decat se estima, dar procesul va accelera in semestrul doi din 2017, a afirmat recent secretarul general al OPEC, Mohammad Barkindo.

 

Acesta a mentionat cresterea semnificativa a cererii de titei, reducerea productiei in conformitate cu acordul incheiat de tarile membre OPEC si statele producatoare din afara cartelului si majorarea stocurilor in SUA printre motivele accelerarii reechilibrarii pietei petrolului in semestrul doi din 2017.

 

Recent, producatorii de titei din afara Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol au decis sa se alature OPEC, prelungind pana in martie 2018 perioada de reducere a productiei de titei.

 

In luna decembrie 2016, tarile membre OPEC si alte 11 state producatoare din afara cartelului au acceptat sa-si reduca productia combinata cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) in primul semestru din 2017. Joi, la reuniunea de la Viena, s-a stabilit ca in perioada iunie 2017 - martie 2018 productia combinata sa fie redusa cu 1,8 milioane de barili pe zi.

 

 

Reducerea productiei de petrol a OPEC a permis pretului la petrol sa revina deasupra pragului de 50 de dolari per baril. Insa cresterea pretului a dus si la cresterea productiei de petrol de sist a SUA, tara care nu participa la discutiile pentru reducerea ofertei de titei, ceea ce incetineste procesul de reechilibrare a pietei.

 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22