George Maior: UE si NATO trebuie sa-si elaboreze o strategie clara pentru zona Marii Negre

Iulian Popescu | 19.11.2015

Uniunea Europeană și NATO trebuie să-și elaboreze o strategie clară pentru zona Mării Negre, regiune unde Statele Unite trebuie să joace în continuare un rol esențial, a deckarat ambasdorul României la Washington, George Maior.

Pe aceeași temă

 

Declarația a fost făcută în cadrul mesei rotunde 'Strengthening the U.S.-Romanian Strategic Partnership' (Consolidarea Parteneriatului Strategic româno-american), organizată de Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (Center for European Policy Analysis - CEPA), la care a participat și ambasadorul george Maior.

 

Evenimentul — la care au participat oficiali americani, membri ai corpului diplomatic și reprezentanți ai unor importante organizații non-guvernamentale din Washington D.C — și-a propus să evalueze evoluțiile contextului de securitate din regiunea Mării Negre, obiectivele strategice ale Rusiei în regiune și pe plan global, evoluții în politica externă și de apărare a României, precum și idei pentru consolidarea componentei de securitate a Parteneriatului Strategic România-SUA.

 

'Dacă în urmă cu cinci, zece ani nu erau percepute amenințări externe în zonă, astăzi NATO apreciază la justa valoare amenințările de securitate din regiune în contextul politicilor Rusiei. Pe acest fond, rolul și contribuția Statelor Unite ale Americii sunt substanțiale și esențiale pentru politica României și a NATO la Marea Neagră', a menționat George Cristian Maior, atrăgând atenția asupra faptului că poziția NATO față de problematica Mării Negre s-a modificat substanțial.

 

Ambasadorul român a subliniat de asemenea că, dincolo de evoluția altor subiecte de pe agenda internațională, este nevoie de o strategie clară pentru Marea Neagră atât din partea Uniunii Europene, cât și a NATO, o strategie care să vizeze cooperarea în domeniul militar, economic și în materie de intelligence între statele din regiune astfel încât Marea Neagră să rămână o zonă de stabilitate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22