Ghiţă afirmă că a depus la Parchet dovezile care ar susţine autodenunţul legat de Kovesi

E.b. | 04.10.2016

Deputatul Sebastian Ghiţă a declarat marţi, la ieşirea de la Parchetul instanţei supreme, că le-a dus procurorilor documente pentru a-şi susţine autodenunţul legat de o presupusă falsificare a unui raport în care se arăta că teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi nu este un plagiat.

Pe aceeași temă

  

Sebastian Ghiţă a precizat însă că nu poate spune ce se întâmplă în dosar şi nici când va reveni pentru a fi audiat.

 

El a stat aproximativ 30 de minute la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar la ieşire a spus că nu poate da nicio informaţi din dosar, arătând că procurorii trebuie să fie lăsaţi să îşi facă treaba, conform News.ro.

 

Întrebat ce martori a propus pentru a fi audiaţi, Ghiţă a spus: “Păi, sunt toţi cei implicaţi acolo, în caz, sunt experţii, sunt cei care au redactat …”.

 

Sebastian Ghiţă a adăugat, răspunzând unei întrebări, că nu a făcut autodenunţul la PICCJ pentru că el este cercetat de DNA. “Sunt cercetat de DNA de doi ani de zile şi după doi ani, Înalta Curte mi-a arătat că ceea ce se întâmplă la DNA sub conducerea doamnei Kovesi devine o chestiune abuzivă şi deasupra legii. Şi atunci, cumva, ceva trebuie să facem”, a spus Ghiţă.

 

El a precizat că nu este vorba de un act de răzbunare pentru cercetarea sa de către DNA.

 

“Nu este deloc niciun act de răzbunare. Cât timp suntem cercetaţi şi verificaţi în cadrul legii, nu cred că zicem niciunii nimic. Când se măsluiesc şi se falsifică probe, cred că trebuie să spunem ceva, că un procurorul nu are voie să facă lucrul ăsta”, a mai spus Sebastian Ghiţă.

 

Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au început urmărirea penală in rem pentru instigare la fals intelectual, după ce Sebastian Ghiţă a făcut autodenunţul privind teza de doctorat a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

 

Sebastian Ghiţă a fost şi în 29 septembrie la Parchetul instanţei supreme, la două zile după înregistrarea la PICCJ a autodenunţul său, în care a susţinut că, în 2012, a participat la falsificarea raportului în care se arăta că teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi nu este un plagiat, el susţinând că raport care a fost ”scris în Guvernul României”.

 

Sebastian Ghiţă declara, la ieşirea din Parchetul instanţei supreme, că a dat o declaraţie de martor şi a indicat persoanele care ar putea să certifice aspectele prezentate de el în autodenunţul privind lucrarea de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, iar în perioada următoare va reveni pentru a aduce probe.

"Eu şi alţi demnitari am participat la falsificarea raportului. Am date şi informaţii pe care vreau să le aduc la cunoştinţă procurorilor de la Parchetul General. Am făcut acest lucru atunci pentru a o proteja pe Laura Codruţa Kovesi pentru că, în acel moment, cu toţii credeam că face bine României", a spus Sebastian Ghiţă, când a fost la PICCJ să depună autodenunţul.

 

Deputatul a mai susţinut că actualul procuror şef al DNA a ştiut, la vremea respectivă, de falsificarea raportului privind teza sa de doctorat.

 

El a precizat că persoanele alături de care a contribuit la falsificarea raportului au avut legătură cu Ministerul Educaţiei. În autodenunţul său, adresat procurorului general, Sebastian Ghiţă susţine că are dovezi că nu s-a întrunit niciodată Comisia Tehnică a Consiliului Naţional de Etică în cazul tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi.

 

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, susţine că nu a plagiat în teza de doctorat şi că lucrarea îi aparţine în totalitate, precizând că procurorii au obligaţia de a verifica autodenunţul lui Sebastian Ghiţă.

 

Ministerul Educaţiei susţine că, dacă există suspiciuni cu privire la teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, pot fi trimise sesizări către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) de către orice persoană fizică sau juridică, aşa cum prevede regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului, altfel sunt doar discuţii publice.

 

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei, a spus că CNATDCU nu se poate autosesiza, pentru că ar fi în conflict de interese. Ea a precizat că  au existat decizii ale experţilor CNATDCU care au contrazis deciziile Consilului Naţional de Etică (CNE) ori ale consiliilor de etică de la nivelul universităţilor.

 

Experţii tehnici ai Consiliului Naţional de Etică (CNE) au stabilit în iulie 2012 că procurorul general Codruţa Kovesi nu a plagiat în teza de doctorat. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22