Grav accident de muncă în București: Un muncitor a fost găsit decedat și unul este dispărut

Laurentiu Gheorghe | 02.08.2021

Cinci muncitori au fost prinși sub pământ după ce un șanț s-a surpat la un șantier de lângă Biblioteca Națională din București: 3 au fost spitalizați, unul a fost găsit decedat iar al cincilea e dispărut.

Pe aceeași temă

Potrivit unor informații preliminare, una dintre victime a decedat. Este vorba de cel de-al patrulea muncitor, care a fost îngropat total de pământ și pe care medicii au încercat să-l resusciteze, fără succes însă.

Cel puțin un muncitor ar fi încă prins sub malul de pământ surpat și este căutat.

Accidentul s-a petrecut în jurul orei 16:00.

ITM a deschis o anchetă, așa cum este procedura în cazul unor asemenea accidente.

Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei, a declarat la Digi24 că terenul unde s-a petrecut accidentul este instabil, „profund necoeziv”, făcând parte din fosta zonă inundabilă a Dâmboviței.

De aceea, în asemenea situații, trebuie luate măsuri suplimentare de precauție și întărire, de pildă, cu paleți de lemn, a pereților unui șanț, în cazul unui șantier pe un astfel de teren. Există prevederi clare în legislație, susține arhitectul.

Pe de altă parte, el a atras atenția că dacă muncitorii sunt străini, s-ar putea ca instructajul privind protecția muncii să fi fost deficitar, din cauza barierelor de limbă.

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a confirmat, printr-o postare pe Facebook că șantierul aparține Primăriei pe care o conduce. Edilul transmite condoleanțe pentru moartea muncitorului și spune că se roagă pentru găsirea în viață a celui dispărut.

„Instituțiile statului au declanșat deja o serie de anchete pentru a stabili circumstanțele în care a fost produs acest accident pe unul dintre șantierele noastre și așteptăm să vedem concluziile acestor verificări ample”, mai spune Robert Negoiță.

Bujor Constantin, inspector-șef la ITM București, a declarat la Digi24 că primele cercetări la fața locului duc la concluzia că nu fuseseră luate măsuri pentru stabilizarea pereților șanțului săpat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22