Pe aceeași temă
Potrivit unor informații preliminare, una dintre victime a decedat. Este vorba de cel de-al patrulea muncitor, care a fost îngropat total de pământ și pe care medicii au încercat să-l resusciteze, fără succes însă.
Cel puțin un muncitor ar fi încă prins sub malul de pământ surpat și este căutat.
Accidentul s-a petrecut în jurul orei 16:00.
ITM a deschis o anchetă, așa cum este procedura în cazul unor asemenea accidente.
Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei, a declarat la Digi24 că terenul unde s-a petrecut accidentul este instabil, „profund necoeziv”, făcând parte din fosta zonă inundabilă a Dâmboviței.
De aceea, în asemenea situații, trebuie luate măsuri suplimentare de precauție și întărire, de pildă, cu paleți de lemn, a pereților unui șanț, în cazul unui șantier pe un astfel de teren. Există prevederi clare în legislație, susține arhitectul.
Pe de altă parte, el a atras atenția că dacă muncitorii sunt străini, s-ar putea ca instructajul privind protecția muncii să fi fost deficitar, din cauza barierelor de limbă.
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a confirmat, printr-o postare pe Facebook că șantierul aparține Primăriei pe care o conduce. Edilul transmite condoleanțe pentru moartea muncitorului și spune că se roagă pentru găsirea în viață a celui dispărut.
„Instituțiile statului au declanșat deja o serie de anchete pentru a stabili circumstanțele în care a fost produs acest accident pe unul dintre șantierele noastre și așteptăm să vedem concluziile acestor verificări ample”, mai spune Robert Negoiță.
Bujor Constantin, inspector-șef la ITM București, a declarat la Digi24 că primele cercetări la fața locului duc la concluzia că nu fuseseră luate măsuri pentru stabilizarea pereților șanțului săpat.