Grecia, amenintata de FALIMENT: Nu isi poate plati RATA catre FMI si nu are bani pentru salarii si servicii sociale. Alternativele Syriza: NATIONALIZAREA bancilor si RENUNTAREA la euro

P.c. | 03.04.2015

Pe aceeași temă

Conform unui articol aparut in The Telegraph, Grecia se pregateste sa ia masuri radicale daca tarile din zona euro nu vor crea niste conditiile mai favorabile in privinta platii datoriilor sale. Printre aceste masuri s-ar putea numara nationalizarea bancilor si introducerea unei monede paralele la euro.


Surse apropiate partidului aflat la putere, au declarat ca Guvernul grec incearca sa mentina pe linia de plutire serviciile publice dar banii de care dispune sunt pe cale sa se termine. 

 

Grecia nu are bani pentru rata catre FMI si pentru acoperirea salariilor si pensiilor

 

Grecia ar putea sari plata unei rate de 458 mil. euro catre FMI, rata care trebuie platita pe 9 aprilie, deoarece nu are destui bani. Daca tarile din zona euro nu vor debloca urmatoarea transa din acordul provizoriu de bailout la timp, Grecia nu va avea destui bani sa acopere platile curente pentru salarii si servicii sociale pe 14 aprilie.


"Suntem un guvern de stanga. Daca va trebui sa alegem intre un faliment fata de FMI si un faliment fata de propriul nostru popor, e clar ce vom face", a spus un oficial de rang inalt. "S-ar putea sa intram intr-un proces de reesalonare a transelor cu FMI. Acest lucru ar crea panica in piete si inseamna ca timpul se va scurge si mai repede", a declarat pentru The Telegraph sursa citata, conform Hotnews.
 

Desi Guvernul Syriza nu intentiona sa declanseze un faliment in raport cu FMI, se considera tot mai mult ca o situatie de pre-faliment este necesara ca o escaladare a conflictului pe care il are cu Bruxelles-ul si Frankfurt-ul.

 

CITITI SI: Atena sustine ca va ramane fara lichiditati in 9 aprilie

 

In viziunea Atenei, victoria Syriza a schimbat intreaga situatie a Greciei si daca tarile din zona euro nu fac mai multe concesii se va produce o ruptura dezastruoasa in uniunea monetara.  "Ei vor sa ne treaca printr-un ritual de umilire si sa ne sechestreze. Ei incearca sa ne puna intr-o pozitie in care fie intram in incapacitate de plata fata de poporul nostru, fie semnam o intelegere care este politic toxica pentru noi. Daca aceasta este tinta lor, vor trebuie sa o faca fara noi", a declarat sursa.
 

Sursele Syriza au spus ca sunt perfect constiente  ca o atitudine inflexibila in fata creditorilor ar putea declansa o reactie in lant de neoprit. Acestea insista insa ca sunt gata sa infrunte ceea e mai rau decat sa-si incalce promisiunile electorale fata de poporul grec. 

 

Syriza pregateste un plan de rezerva

 

In aceste conditii, partidul aflat la putere pregateste un plan de rezerva: "Vom inchide bancile si le vom nationaliza. Apoi vom emite hartii ce atesta datoriile noastre, si toti stim ce insemana asta. Ceea ce nu vom face este sa devenim un protectorat al Uniunii Europene", a spus o sursa. Syriza ar prefera sa ajunga la o intelegere amiabila cu Uniunea Monetara Europeana, dar intoarcerea la drahma nu este exclusa.

 

Lipsa de incredere este extrem de mare iar ministrii din Grecia nu mai dau crezare asigurarilor venite de la Bruxelles: "Ei vor sa ne impuna restrictii de capital si sa provoace o colapsare a creditarii pana cand guvernul devine atat de nepopular incat se prabuseste", a spus un oficial. "Vor sa faca din noi un exemplu si sa demonstreze astfel ca niciun guvern din zona euro nu are dreptul sa gandeasca de unul singur. Ei chiar nu cred ca noi ii vom parasi sau ca poporul grec ne va sprijini, dar sunt in eroare in ambele cazuri", a adaugat acesta.

 

CITITI SI: Eurogrupul isi da acordul pentru continuarea asistentei financiare a Greciei. Decizia este conditionata de aplicarea de noi reforme la Atena

 

Consecintele falimentului in raport cu FMI


Bank of America a avertizat ca "va aparea o secventa de evenimente critice" odata ce Grecia rateaza o plata catre FMI. Conform intelegerii semnate astfel se va declansa si un faliment paralel al fondului de bail-out al eurozonei (EFSF), iar EFSF ar putea fi fortat sa-si anuleze pachetele de finantari acordate si sa ceara imediat plata banilor imprumutati. Acest moment ar declansa apoi un default al titlurilor de stat grecesti acordate in cadrul acordului de bail-out.


Chiar daca Grecia reuseste cumva sa adune destui bani pentru termenele de plata din aprilie, mai trebuie sa dea FMI 200 mil. euro pe 1 mai si 763 mil. euro pe 12 mai. Un oficial grec a afirmat ca tara sa a ramas fara bani. "Nu exista nicio modalitate prin care sa trecem de 9 mai" ar fi spus oficialul.
 

Creditorii Greciei au refuzat sa dea curs cererilor de deblocare de fonduri obiectand fata de planurile Syriza de a spori puterea sindicatelor in negocierile colective si de a mari pensiile categoriilor vulnerabile.
 

CITITI SI: Intalnire Angela Merkel-Alexis Tsipras. Merkel: Germania trateaza EGAL toate tarile UE. Tsipras: E nevoie de un nou INCEPUT in relatia cu Germania

 

Atena spera sa faca rost de inca 6,1 mld. euro in 2015 prin combaterea evaziunii fiscale si a contrabandei cu combustibil, prin noi taxe pe bunurile de lux si prin reforma achizitiilor publice. Se estimeaza ca in acest an are un deficit de finantare de 19 mld. euro, ceea ce inseamna ca vor aparea inevitabil noi tensiuni in vara, chiar daca se va ajunge la o intelegere interimara pentru finantare pana in luna iunie.
 

Fostul sef al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a avertizat Grecia ca are o datorie morala fata de alte state si a descris solicitarile Atenei pentru mai multi bani ca fiind "complet inacceptabile"

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22