Pe aceeași temă
Parlamentul Greciei a aprobat astazi noi masuri legate de introducerea unor reglementari bancare europene in legislatia elena si la modernizarea Codului de procedura civila. Noile masuri fac parte din setul de reforme a caror implementare a fot ceruta de creditorii Greciei, inainte de inceperea propriu-zisa a negocierilor pentru noul program de asistenta financiara. Premierul Tsipras a declarat ca masurile sunt necesare pentru evitarea iesirii tarii din zona euro, relateaza Hotnews.
Protestele au continuat in Piata Syntagma din Atena, mii de persoane adunandu-se pentru a-si exprima opozitia fata de masurile de austeritate, inregistrandu-se de asemenea violente sporadice.
In timpul dezbaterilor din cursul noptii, Tsipras a explicat in Parlament ca a fost nevoit sa accepte compromisuri dificile pentru a evita iesirea Greciei din zona euro."Cercurile financiare din cadrul Uniunii Europene vor in continuare iesirea Greciei din zona euro. Am fost nevoiti sa acceptam un compromis dur pentru a evita scenariile extreme. In ultimele sase luni am facut erori, dar nu regret aceasta lupta", a spus Tsipras.
CITITI SI: Europa incepe sa vireze bani pentru Grecia: Finantare de urgenta de 7 miliarde de euro, de la toate statele Uniunii
"Noul imprumut va oferi Greciei lichiditati pentru urmatorii trei ani", a subliniat premierul elen, exprimand optimism si in privinta restructurarii datoriei suverane.
Bancile din Grecia si-au reluat activitatea luni, dar tranzactiile sunt limitate, iar retragerile de numerar pot fi de cel mult 420 de euro pe saptamana. Piata financiara este continuare inchisa. Grecia si-a asigurat restructurarea datoriilor si finantarea pe termen mediu in cadrul unui pachet in valoare de 86 de miliarde de euro care va permite tarii sa ramana in spatiul monedei unice.
Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati.