Pe aceeași temă
Atena este pregatita pentru masuri economice radicale, in conditiile crizei prelungite si tensiunilor cu partenerii internationali. Potrivit unor surse, guvernul grec are in vedere nationalizarea bancilor si crearea unei noi monede.
De asemenea, partidul aflat la guvernare in Grecia ar putea decide sa nu plateasca viitoarea transa scadenta catre FMI, pentru a putea achita salariile si pensiile.
"Suntem un Guvern de stanga. Daca va trebui sa alegem intre a nu ne achita datoriile catre FMI sau a nu ne achita obligatiile catre poporul nostru, va fi o decizie usoara. Vom alege sa nu platim transa catre FMI, ceea ce va declansa turbulente pe piete", au afirmat sursele pentru The Telegraph, citat de Ziare.com.
Acestea au adaugat faptul ca oficialii eleni lucreaza la un plan de urgenta in cazul in care esueaza negocierile cu creditorii internationali (Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana).
"Vom inchide bancile si le vom nationaliza si vom emite obligatiuni daca va trebui. Ceea ce nu vom face este sa devenim un protectorat UE", sustin sursele.
Probleme cu lichiditatile
Atena a informat creditorii ca va ramane fara lichiditati pentru plata obligatiilor incepand cu 9 aprilie. Guvernul grec a cerut deblocarea neconditionata a ultimei transe din imprumutul contractat de la UE, FMI si BCE, solicitare respinsa de partenerii internationali.
Secretarii de stat din ministerele de Finante din zona euro au participat miercuri la o teleconferinta cu privire la situatia Greciei, in care au analizat propuneri de masuri pentru redresarea economiei elene.
Atena mai poate dispune de o transa de 7,2 miliarde de euro din programul de asistenta financiara de 240 de miliarde de euro incheiat cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana in 2010. Totusi, suma este conditionata de creditori prin adoptarea unor reforme de austeritate.
Astfel, potrivit unor participant la teleconferinta, reprezentantul Greciei a anuntat ca tara sa nu se va mai putea sustine financiar dupa 9 aprilie, apreciind drept nerealista conditionarea deblocarii de noi fonduri de un acord privind reforme.
De cealalta parte, oficialii europeni au subliniat faptul ca Atena trebuie sa ajunga la o intelegere cu creditorii in privinta reformelor, fiind sanse mici ca Grecia sa primeasca noi fonduri pana la 9 aprilie.