Grevă generală în educație pe 22 mai. Profesorii cer majorarea salariilor

Redactia | 16.05.2023

Profesorii vor organiza o grevă generală pe 22 mai, au anunțat sindicatele din învățământ. Nemulțumirile sunt legate de nivelul salariilor. Examenele naționale ar putea fi bulversate.

Pe aceeași temă

Greva generală va fi precedată de o grevă de avertisment miercuri, între orele 11.00 și 13.00.

Reprezentanții federațiilor din educație - Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” au anunțat că peste 79% dintre cadrele didactice susțin declanșarea grevei generale, căreia i s-ar putea alătura și universitățile.

Principalul motiv al grevei este legat de salarii, pe care guvernul a promis că le mărește dar nu s-a ținut de cuvânt.

Elevii vor putea veni la școală dar nu se vor ține cursuri, au anunțat liderii de sindicat care au spus că ar fi însă de preferat ca părinții să nu-și trimită copiii la școală.

„Fac apel către părinți să înțeleagă și recomandăm, în același timp, să țină copiii acasă, pentru că sunt foarte multe situații în care 100% au votat pentru grevă sau procentele sunt foarte mari.

Este mai înțelept să rămână copiii acasă decât să vină la școală și să nu aibă cine să stea cu ei. Acolo unde sunt colegi care au spus nu, nu au decât să se ocupe de ei, dar grevă înseamnă încetarea lucrului și nu se pun absențe, nu se predă, nu se evaluează”, a spus liderul FSLI, Simion Hăncescu.

 Liderii sindicali spun că este prima grevă generală care se declanşează la final de an şcolar, astfel că examenele naţionale - Evaluarea Națională și Bacalaureatul - „ar putea fi bulversate”:

„Nu uitați, este prima grevă generală la final de an școlar. Au existat doar două greve generale - în 2000, în iarnă, și în 2005 (...)

Nemulțumirea a ajuns la extrem. Dragi colegi, dacă v-ați săturat să fiți umiliți, protestați! Fiți adevărate modele pentru copiii noștri, să lupte pentru drepturile lor”.

Principala revendicare este: „Majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic.

Alte revendicări

  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;

  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;

  • Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;

  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

  • Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;

  • Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22