Pe aceeași temă
"Nu doar Sebastian Ghita a reusit sa iasa din tara. Nu stiu daca e cel mai recent caz, dar sigur e cel mai cunoscut. Asta e o treaba a indeplinirii atributiilor de serviciu si e clar ca a fost o neindeplinire, nu cred ca doar din partea Politiei de Frontiera, ca sa fim corecti. Nu am intrebat astazi cum a iesit Sebastian Ghita din tara. Probabil ca au fost mai multe institutii care puteau sa aiba grija sa nu iasa unul sau altul din tara. Cred. Dar e clar ca a fost o disfunctionalitate si atunci si in alte dati, disfunctionalitate pe care cei de la Politia de Frontiera, daca vorbim doar de cei de la Ministerul de Interne, trebuie sa si-o regleze, ca sa nu mai avem cazuri de acest tip. Asteptam raportul comisiei", a spus Sorin Grindeanu.
EL a refuzat să comenteze sentința instanței supreme din Serbia. "Nu pot comenta sentinte din alta tara si cred ca nici domnul ministru al Justitiei din Romania nu este in masura sa comenteze sentinte din alta tara. Sigur ca ne asteptam sa avem procedurile mai rapide, avand in vedere toate acuzatiile pe care statul roman le are la adresa domnului Ghita, dar acea sentinta din Serbia nu ma puneti pe mine sau pe domnul ministru al Justitiei sa o comentez, ca nu e normal", a mai spus Grindeanu.
- Sebastian Ghiță, liber prin Belgrad pentru o cauțiune de 200 000 de euro, plătită deja
Instanța Supremă sârbească a revocat măsura arestului preventiv pentru Sebastian Ghiță și a înlocuit-o cu cea a eliberării pe cauțiune. Ghiță nu are dreptul să părăsească Belgradul, pentru că i s-a confiscat pașaportul și e obligat să se prezinte la poliție de două ori pe lună.
Sebastian Ghiță va fi eliberat pe cauțiune. Avocatul fostului parlamentar a achitat deja suma cerută de autorități. Sebastian Ghiță nu va avea voie să părăsească Belgradul, transmite corespondentul Digi 24 la Belgrad.
Sebastian Ghiță fusese arestat în urmă cu două luni de o patrulă de poliție pentru că avea acte false. El a dispărut din România în decembrie anul trecut, a doua zi după ce rămăsese fără imunitate parlamentară. Ghiță era subiectul unor dosare de corupție.
Conform unor Instanței Supreme din Belgrad, măsura eliberării pe cauțiune a fost deja aprobată și urmează să fie pusă în aplicare în scurt timp.
La ultima sa audiere, Ghita a cerut să nu fie extrădat pentru că dosarele in care este investigat în România sunt politice iar el este persecutat politic, scrie. In acelasi timp, avocatul sau a depus o solicitare prin care cere sa ii fie revocata masura arestului preventiv si sa fie inlocuita cu cea a arestului la domiciliu, ceea ce iată vineri a primit cu asupră de măsură, mult peste ce spera și Ghiță.
Fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost localizat şi reţinut la Belgrad în noaptea de 13 spre 14 aprilie. Ghiţă avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele său în momentul capturării.
În 27 aprilie, ministrul Justiţiei Tudorel Toader anunţa că autorităţile române au transmis la Belgrad toate documentele pentru extrădarea lui Sebastian Ghiţă.
Curtea Supremă din Belgrad a prelungit, la solicitarea României, termenul de 18 de zile pentru transmiterea cererii de extrădare în cazul lui Sebastian Ghiţă.
Purtătoarea de cuvânt a Curţii, Bojana Stankovic, a declarat pentru Tanjug că, în cadrul procedurilor preliminare, termenul de detenţie poate fi prelungit până la 40 de zile. În cazul lui Ghiţă, imediat după reţinere, au fost formulate două decizii ale instanţelor: una privind reţinerea sa pentru o perioadă de două luni şi o alta privind reţinerea sa pentru 18 zile.
Miercuri, Sebastian Ghiţă a intrat în direct cu autorităţile judiciare din România, într-o videoconferinţă, în cadrul unei şedinţe secrete care a avut loc la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
El ar fi trebuit să răspundă întrebărilor în cadrul şedinţei de judecată în dosarul privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, în care este urmărit penal şi fostul premier Victor Ponta. Sebastian Ghiţă nu a dat însă nicio declaraţie, invocând că nu este asistat în Serbia de către avocatul ales de el.
Pe numele lui Sebastian Ghiţă există două mandate de arestare în lipsă, el având cinci dosare penale în România.