Pe aceeași temă
A fost un gest fără precedent, ca niște corporaţii dintr-o ţară aliată să îi dea prim-ministrului un asemenea document.
„Nu avem niciun to do list, ca să fim foarte clari, contrar a ceea ce sperau unii. Același document a fost înaintat și Administrației Trump și Guvernului României, tocmai pentru a întări acest parteneriat strategic dintre România și SUA”, a spus premierul înainte de începerea ședinței de guvern de joi.
„Funcționăm foarte bine din punct de vedere al securității, a părții militare, ne dorim întărirea parteneriatului strategic și din punct de vedere economic. Pentru aceasta, cei care au venit ieri, împreună cu noi, avem multe planuri comune pe viitor, împreună cu dvs, și cred că putem să ajungem împreună la întărirea acestui parteneriat strategic”, a adăugat Sorin Grindeanu.
În cursul zilei, premierul Sorin Grindeanu a spus și pe pagina sa de Facebook că documentul primit de la reprezentanții companiilor americane „nu este un to do list”.
„Sunt recomandări, pentru administrația americană și pentru guvernul român, ambele aflate la început, în vederea îmbunătățirii relațiilor economice și comerciale”, a precizat Grindeanu, într-o postare pe Facebook.
Context
O delegație a marilor companii americane care au investitii in Romania, condusă de de Eric Stewart, președintele Consiliului de Afaceri Americano-Român (AMRO), i-a inmanat premierului Sorin Grindeanu "o foaie de parcurs" cu prevederi referitoare la statul de drept, transparență și eficiență. Aceste prevederi sunt considerate prioritare pentru dezvoltarea afacerilor între cele două părți oamenii de afaceri din SUA.
Corporatiile americane i-au inmanat premierului Sorin Grindeanu foaia de parcurs cu ocazia intalnirii dintre premier si o delegație a 12 companii, delegatie condusă de Eric Stewart, președintele Consiliului de Afaceri Americano-Român (AMRO).
"Statul de drept, transparența, eficiența, acestea sunt incluse într-o foaie de parcurs pe care am prezentat-o celor două guverne (SUA și România n.r.). Mi se pare o parte extrem de normală în a face afaceri, pentru ca prioritățile să fie focusate clar ambelor guverne. În trecut, Guvernul SUA a lucrat foarte aproape cu Guvernul român pe toate aceste chestiuni. Am văzut foarte mult progres și companiile noastre se simt încrezătoare că atunci când fac afaceri în România totul va fi corect, legal și transparent. Un exemplu vizavi de această încredere este această misiune de afaceri care a fost prezentă aici, cea mai mare misiune de afaceri adusă vreodată în România. Companiile sunt foarte entuziasmate de ce se întâmplă", a spus Stewart, la finalul întâlnirii, citat de Agerpres.
Stewart spune că foaia de parcurs a fost pregătită de experți din Washington care sunt familiarizați cu domeniul de afaceri și cu România și că ea ar trebui luată in considerare de guvern.
"Privesc această întâlnire ca un început. Vorba lunga la noi înseamnă sărăcia oamenilor şi niciuna din părţi nu îşi doreşte acest lucru. Lucrurile concrete pe care le vor stabili în întâlnirile de azi şi mâine (de către AMRO cu miniştrii n.r.) trebuie să devină realitate. Am prezentat datele pe care le avem din punct de vedere economic. Am discutat priorităţile inclusiv de buget. Sunt încrezător că parteneriatul strategic dintre SUA şi România va cunoaşte o dezvoltare semnificativă în perioada următoare şi din punct de vedere economic", a spus Grindeanu la finalul întâlnirii avute cu Eric Stewart.
"Domnul Stewart mi-a spus şi ambasadorul, excelenţa sa, că e cea mai puternica delegaţie economică care a fost prezentă în aceşti ani în România, ceea ce ne face optimişti pentru viitor. Nu a fost o întâlnire de curtoazie. S-au discutat lucruri concrete, proiecte concrete pe care putem să le dezvoltăm şi pe care le vom dezvolta în anii următori. Pe parcursul zilei de azi şi de mâine vor avea întâlniri miniştri cu reprezentanţii companiilor prezente astăzi la întâlnire, fie că vorbim de sănătate, apărare, transporturi, energie, finanţe şi aşa mai departe, ceea ce duce la ce ne dorim, şi anume paşi concreţi pentru întărirea parteneriatului strategic pe care România îl are cu SUA", a mai spus Grindeanu, potrivit Agerpres.
***
Recent, AmCham Romania (Camera de Comerț Americană) a semnalat posibile derapaje bugetare si a atras atentia ca beneficiile economice pe termen scurt ale unei bugetari optimiste pot general pe termen mediu costuri ridicate ce vor afecta atat comunitatea de afaceri cat si populatia.
De asemenea, Camera de Comert Americana in Romania (AmCham) a respins și ofensiva PSD impotriva multinationalelor si a avertizat că "propagarea unor insinuari lipsite de fundament" este nesanatoasa pentru societatea romaneasca si subliniaza ca "prin volumul investitiilor, amploarea operatiunilor si numarul de locuri de munca create, companiile multinationale asigura bunastarea a sute de mii de familii de romani".