Guvernul a suplimentat cu 45 de posturi schema de personal a DNA

Iulian Popescu | 30.12.2015

Guvernul a aprobat miercuri suplimentarea cu 45 a numărului maxim de posturi ale Direcției Naționale Anticorupție, respectiv 10 posturi de specialiști IT și economiști, precum și 35 de posturi de personal economic și administrativ.

Pe aceeași temă

 

Astfel, numărul maxim de posturi de specialist va crește de la 55 la 65 de posturi, având în vedere creșterea constantă a volumului de activitate, precum și diversificarea specializărilor necesare pentru efectuarea rapoartelor de constatare.

 

De asemenea, suplimentarea cu 35 de posturi a personalului economic și administrativ este necesară în contextul preluării de către DNA a activităților de administrare și întreținere a sediului central, cu personal propriu, ceea ce ar reduce la jumătate valoarea cheltuielilor actuale, respectiv la 450.000 lei pe an.

 

 Valoarea estimată a cheltuielilor salariale pentru cei 10 specialiști este de aproximativ 1,3 milioane de lei/an, iar pentru cele 35 de posturi de personal contractual este de 900.000 de lei/an.

 

***

 

În 2014, numărul sesizărilor primite de la cetățeni față de 2013 era cu 75% mai mare. Anul acesta, numărul sesizărilor venite a crescut cu 40% față de anul trecut. Constientizează mai mulți că, atunci când li se cere mită, nu este corect și legal. Acest eveniment tragic a dus la o conștientizare mai puternică a gravității fenomenului corupției. Corupția are două consecințe: pune în pericol statul de drept și democrația și crează o neîncredere a oamenilor în instituții”, declara in octombrie procurorul sef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

 

Valoarea mitelor oferite si primite in 2015 si cercetate de DNA se ridica la aproximativ 100 de milioane de euro, iar o mare parte a sesizarilor primite vin de la persoane fizice si juridice:”Anul acesta, institutiile publice ne-au sesizat cu 37% mai multe cazuri decat anul trecut, sub 10% din sesizari din oficiu sau din spatiul public”.

 

In ce priveste situatia din magistratura, Kovesi a explicat ca fenomentul coruptie saboteaza increderea in Justitie: în ultimii cinci ani peste 100 de magistrați au fost trimiși în judecată, mare parte dintre ei au fost deja condamnați. Este greu să explicăm de ce se comit totuși aceste fapte pentru că salariile s-au majorat, au fost luate tot felul de măsuri. Cred că este important un efort colectiv al magistraților”.

 

Totusi, sefei DNA ii e greu sa explice de ce functionarii publici si demnitarii continua sa ia mita, in ciuda campaniei intense anticoruptie. Kovesi a dat exemplul secretarului de stat in Ministerul Sanatatii Alin Tucmeanu, acesta continuand sa ia spaga, desi asistase la prinderea in flagrant a unui coleg.

 

Este extrem de dificil de explicat, spre exemplu, într-un dosar în care a fost anchetat un secretar de stat, cum acesta a continuat să primească mită și să continue fapte de corupție, în condițiile în care, cu câteva luni înainte de a fi prins de DNA, a asistat la prinderea în flagrant a unui coleg care lucra în același minister cu el. Cu toate aceste, în afară de faptul că și-a conspirat activitățile și a încercat să evite discuțiile sau întâlnirile directe cu cei care-i ofereau mita, nu s-a gândit că ar trebui să renunțe”, a aratat Kovesi la Digi 24.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22