Pe aceeași temă
Propunerea de introducere a acestei OUG pe ordinea de zi a ședinței a fost făcută de ministrul Educației, Monica Anisie, la începutul ședinței Executivului.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului, „premisele necesare pentru abordări transdisciplinare în evaluare nefiind asigurate în acest moment, se impune o derogare de la prevederile art. 361, alin.(3), lit. b) din Legea educației naționale nr.1/2011”.
Evaluarea transdisciplinară va fi amânată până la evaluarea națională de clasa a 8-a pe care o vor susține copiii care intră în clasa a 5-a în anul 2020.
Proiectul de OUG mai prevede menținerea acreditării școlilor doctorale, în absența evaluării acestora, chiar dacă în ultimii ani au apărut sute de articole despre fraudele masive înregistrate la multe dintre acestea.
”Luând în considerare faptul că din motive obiective procedura de evaluare periodică la intervalul de 5 ani nu s-a putut realiza conform prevederilor art. 158 alin. (4) din Legea educației naționale nr. 1/2011, se impune rezolvarea blocajului întâmpinat de școlile doctorale în ceea ce privește organizarea examenului de admitere pentru anul universitar 2020-2021 și de finalizare a studiilor doctorale după data de 31.12.2019”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG.
Practic, proiectul de OUG prevede încă o amânare a termenelor existente în Legea Educației nr. 1 din 2011.
Pe 6 decembrie, ministrul Monica Anisie declarase că, dacă nu va trece în Parlament iniţiativa privind amânarea evaluării naţionale transdisciplinare, Ministerul Educaţiei va iniţia ordonanţă de urgenţă în acest sens. „E o iniţiativă legislativă din partea Parlamentului, este vorba despre evaluarea copiilor care sunt acum în clasa a VII-a. (…) Dacă ne referim la iniţiativa din Parlament, e atributul Parlamentului, deci nu pot eu să mă pronunţ. Dacă nu va trece această iniţiativă, Ministerul Educaţiei va iniţia o ordonanţă de urgenţă pentru prorogarea termenului de aplicabilitate”, potrivit agenției citate.
Aceste ordonanțe au provocat o reacție nervoasă din partea premierului Ludovic Orban, care le-a transmis miniștrilor că nu mai acceptă introducerea ordonanțelor de urgență pe ordinea de zi a Guvernului dacă proiectele nu sunt discutate anterior cu el, notează Mediafax. ”Nu mi se pare normal ca, pe nepusă masă, să ne trezim cu ordonanțe despre care habar nu am”, a spus el.
”Vă spun de acum - nu mai accept introducerea pe ordinea de zi a niciunei ordonanțe de urgență pe care nu o discutați în prealabil cu mine. Nu mi se pare normal ca, pe nepusă masă, să ne trezim cu două ordonanțe despre care habar nu am. Să nu mai spun că sunt subiecte care trebuiau discutate anterior”, a spus Ludovic Orban în ședința de vineri a Guvernului.