Guvernul Dăncilă caută disperat soluții să blocheze numirea lui Kovesi la Parchetul UE. Ce șanse are

Laurentiu Gheorghe | 19.02.2019

Dacă la votul în Parlamentul European, Laura Kovesi va fi cel mai probabil câștigătoare, votul ambasadorilor statelor membre, care este și secret, va fi decisiv pentru a-i confirma victoria.

Pe aceeași temă

Procedura care urmează pentru desemnarea procurorului-șef european dintre cei trei rămași în cursă este relativ mai complicată, mai ales că urmează două filtre care pot genera rezultate diferite. În cazul în care Laura Codruța Kovesi nu va ieși de fiecare dată câștigătoare, va urma o negociere politică între statele membre pentru desemnarea șefului Parchetului European.

Votul ambasadorilor statelor membre UE în COREPER este secretă, astfel încât dacă Luminița Odobescu, ambasadorul României la UE, va acorda punctaj minim pe Laura Codruța Kovesi, aceasta ar putea să nu mai întrunească cel mai mare scor, care s-o situeze pe primul loc și în acest caz. În plus, votul fiind secret, Guvernul PSD-ALDE nu va putea fi acuzat că ar fi acționat împotriva intereselor României.

Trebuie reținut că COREPER face parte din Consiliul UE, iar România deține până în luna iunie președinția rotativă. Desemnarea câștigătorului nu are la bază un vot direct al ambasadorilor

Procedura de vot din COREPER este secretă, deci Guvernul Dăncilă nu va putea fi acuzat, oficial, că a acţionat împotriva României.

Alegerea viitorului procuror-şef european presupune o procedură mai complicată, la care vor lua parte, cu egală putere, două instituţii: Parlamentul European şi COREPER - reuniunea ambasadorilor statelor UE la Bruxelles. COREPER este parte a Consiliului UE.

În acest moment, după ce a trecut de prima fază a selecţiei, Laura Codruţa Kovesi se află pe prima poziţie a listei pentru şefia Parchetului European. Pe locul doi s-a clasat un procuror francez, iar pe locul trei un procuror german.

Dacă va avea o prestaţie bună la audieri, Laura Codruţa Kovesi are mari şanse să rămână pe primul loc şi după această rundă de selecţie, în condiţiile în care PPE, cel mai mare grup din Parlamentul European, a anunţat că o susţine. La fel şi grupul ALDE. Oricum, va rezulta un clasament actualizat al celor trei candidaţi. Patru români sunt membri de drept în cele două comisii: Monica Macovei (independent), Csaba Sogor (UDMR), Traian Ungureanu (PNL) şi Cătălin Ivan (independent).

Pe 27 februarie, deci o zi mai târziu, în COREPER va avea loc o procedură de vot identică. Fiecare ambasador al ţărilor UE va oferi un punctaj celor trei procurori, de unde va rezulta un alt clasament. În condiţiile în care România deţine preşedinţia Consiliului UE, reuniunea COREPER va fi prezidată de ambasadorul României Luminiţa Odobescu, care va vota în funcţie de mandatul primit de la Ministerul de Externe.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22