Pe aceeași temă
Surse guvernamentale au declarat pentru HotNews.ro ca ordonanta de urgenta va prevedea insa ca pe viitor si alte medicamente sa poata fi scutite de taxa clawback printr-o simpla hotarare de guvern.
Or, o hotarare de guvern e mult mai usor de adoptat fata de o ordonanta de urgenta, care trebuie ulterior sa fie validata si de Parlament.
In nota de fundamentare a OUG-ului, care a fost deja anuntat de premierul Tudose, se arata ca impactul bugetar in 2018 al eliminarii taxei de clawback pentru medicamentele derivate din plasma si sange va fi de 35 milioane de euro, potrivit surselor citate.
Reamintim ca in noiembrie guvernul l-a numit, printr-o miscare surprinzatoare, la sefia Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pe sefului Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice, una dintre cele mai puternice organizatii de lobby din industria farma.
Reamintim ca taxa de clawback, introdusa in 2010, impune producatorilor de medicamente - nu distribuitorilor si nici farmaciilor - sa returneze statului roman o parte din profitul realizat in urma vanzarilor de medicamente compensate care depasesc suma alocata acestora de la Fondul National de Asigurari. Producatorii exercita de atunci un lobby intens pentru eliminarea taxei, lobby la care au rezistat toate guvernele de pana in acest moment.