Pe aceeași temă
Universitatile private cu programe de studii neautorizate, asa-numitele “fabrici de diplome”, au primit miercuri recunoasterea guvernului Victor Ponta. Printr-o Ordonanta, Executivul acorda dreptul absolventilor de a beneficia de acte de studii recunoscute oficial la finalizarea unor programe de studii neautorizate.
Actiunea Guvernului provoaca nemultumire in randul studentilor care au urmat si continua sa urmeze studii in cadrul universitatilor acreditate, stiut fiind faptul ca “fabricile de diplome” ofera cursuri usoare si calificative inadecvate, lipsind o triere corecta in ce priveste calitatea studentilor.
Astfel, potrivit actului normativ, au dreptul de a beneficia de acte de studii, recunoscute de catre stat, care atesta finalizarea studiilor, absolventii inmatriculati anterior inceperii anului universitar 2011-2012, care au promovat examene de finalizare a studiilor dintre cele prevazute in Legea educatiei nationale 1/2011, la institutii de invatamant superior acreditate, potrivit Ziare.com.
Ordonanta data de Guvern ieri are in vedere pe cei care au fost inmatriculati, dupa caz:
- la programe de studii organizate la forme de invatamant si/sau in spatii neautorizate;
- la programe de studii organizate in limba de predare neautorizata;
- peste capacitatea maxima de scolarizare aprobata;
- la programe de studii aflate in curs de autorizare, la data inmatricularii;
- la programe autorizate/ acreditate, cu nerespectarea conditiilor de inmatriculare sau mobilitate.
Si absolventii care au urmat cursurui in forma de invatamant la distanta (ID) si care au parcurs, cu aprobare, doi ani de studii intr-un singur an vor beneficia de diploma recunoscute oficial
Totodata, actul normativ prevede si planul de sanctiuni pentru institutiile de invatamant superior, in acest context.
Prin urmare, daca o institutie universitara inmatriculeaza studenti peste capacitatea maxima de scolarizare aprobata, aceasta va fi vizata de o amenda in cuantum de zece ori valoarea taxelor de scolarizare incasate, pentru numarul studentilor inmatriculati peste capacitatea de scolarizare aprobata in acel caz.
Aceleasi sanctiuni sunt prevazute pentru institutiile de invatamant superior care au scolarizat la un program de studii organizat ca neautorizat.
De asemenea, daca o persoana fizica sau juridica refuza sa recunoasca validitatea diplomelor eliberate de institutiile de invatamant superior acreditate, acestea sunt pasibile de amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.