Guvernul pregătește raționalizarea gazului la iarnă iarnă, dacă nu se asigură necesarul din import

L. G. | 04.07.2022

La Guvern se fac scenarii pentru situația limită în care la iarnă vor fi probleme de aprovizionare. Surse guvernamentale spun că se discută raționalizarea pentru companii, fără a fi afectată populația.

Pe aceeași temă

Vineri, premierul Nicolae Ciucă a afirmat că este esenţială asigurarea cantităţilor de gaze naturale care să permită aprovizionarea cetăţenilor şi derularea în bune condiţii a activităţilor industriale,

El a subliniat că după începerea exploatării la Marea Neagră, care a suplimentat cu 10% producţia internă, eforturile instituţiilor şi companiilor trebuie să se concentreze pe creşterea capacităţilor de producţie, depozitare şi extracţie din depozite.

Prim-ministrul a convocat, la Palatul Victoria, reuniunea Grupului de Lucru Interdepartamental pentru probleme de Securitate Energetică (GLISE), unde a fost analizată situaţia aprovizionării cu gaze necesare atât gospodăriilor, cât şi funcţionării economiei.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, participanţii cu atribuţii în domeniu au arătat că graficul de alimentare a depozitelor de gaze naturale este în parametrii conveniţi, România depozitând, deja, mai mult de jumătate din ţinta asumată la nivel european, de 80 la sută, respectiv 43 la sută.

„Este esenţial să asigurăm cantităţile care să permită atât aprovizionarea cetăţenilor, cât şi derularea în bune condiţii a activităţilor industriale. După începerea exploatării la Marea Neagră, care a suplimentat cu zece la sută capacităţile interne de producţie de gaze naturale, eforturile instituţiilor şi companiilor responsabile trebuie să se concentreze pe creşterea capacităţilor de producţie, depozitare şi extracţie din depozite", a subliniat premierul, conform sursei citate.

România își asigură în acest moment în proporție de 85% necesarul de gaze naturale, urmând ca în perioada următoare, odată cu creșterea producție de gaz din Marea Neagră de către compania Black Sea Oil & Gas procentul să ajungă la peste 90%.

Guvernul caută deja surse alternative pentru aprovizionarea cu gaze naturale. În acest sens, urmează să fie semnat un memorandum cu Emiratele Arabe Unite, însă surse guvernamentale susțin că în discuțiile avute până acum, Emiratele au transmis părții române că vor putea asigura aprovizionarea cu gaze doar în anumite condiții, în funcție de disponibilitate. În același timp, se încearcă aprovizionarea cu gaze din Azerbaidjan. Există discuții și cu Turcia pentru tranzitul gazului din Azerbaidjan, precum și pentru descărcarea de gaz natural lichefiat din Emirate. De asemenea, gazul natural lichefiat poate fi adus și din Statele Unite.

Totuși, dacă România nu va reuși să își asigure necesarul de gaze din import în această iarnă, Guvernul analizează deja posibile măsuri.

„Se va continua furnizarea de gaz pentru populație, nu va fi nicio limitare, însă pentru operatorii economici am considerat ca e mai corect să limităm în procent echitabil pentru fiecare operator”, spun sursele citate.

În ceea ce privește prețul gazului, acesta va fi în continuare compensat până în aprilie anul viitor, în baza ordonanței adoptate anul acesta de guvern.

Citeste si Europa se pregătește de raționalizare: gaze, apă caldă, ulei, zahăr, făină și alte alimente

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22