Guvernul pregătește o amnistie fiscală. După, averile ascunse vor fi impozitate cu 50%

Iulian Popescu | 27.01.2016

Persoanele care dețin venituri sau patrimoniu pe care le-a ascuns pentru a nu fi impozitate, vor primi o perioadă de grație, de până la șase luni, pentru a le declara și a-și plăti taxele, scăpând astfel de acuzația de evaziune fiscală.

Pe aceeași temă

 

După acest interval, dacă le vor fi descoperite averi nedeclarate, li se va aplica impozit de 50%,

 

Codul fiscal va fi modificat, în perioada următoare, astfel încât să fie acordată o perioadă de grație pentru conformarea voluntară la plată, așa numita "amnistie fiscală", celor care au surse de venit, bani sau bunuri nefiscalizate, scrie Profit.

 

După încheierea acestei perioade, care ar putea fi de trei sau șase luni, vor fi depuse declarații de patrimoniu, iar cei care nu și-au declarat averea reală vor suporta un impozitat penalizator de 50%, potrivit Profit.ro. Măsura îi scapă pe cei vizați de acuzațiile de evaziune fiscală, nu însă și de răspundere penală în cazul în care veniturile provin din activități ilegale.

 

În acest fel, autoritățile vor să scoată la lumină venituri nedeclarate și să colecteze bani la buget, după ce programul de verificare a averilor, demarat de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în urmă cu cinci ani, nu a adus rezultatele scontate.

 

În 2011, a fost aprobată legislația pentru depistarea veniturilor nedeclarate și, ulterior, un program al ANAF de verificare a marilor averi.

 

În opinia specialiștilor în fiscalitate, a fost vorba tot de o amnistie fiscală, dar într-o formă ineficientă, întrucât nu acordă un moment zero pentru declarare și aplică metode indirecte de estimare a averilor care sunt considerate speculative. Cele trei metode indirecte de stabilire a veniturilor și cheltuielilor sunt metoda sursei și cheltuirii fondului, cea a fluxurilor de trezorerie și cea a patrimoniului.

 

În ultimii doi ani, ANAF a anunțat că a eșantionat două grupuri, primul de 300 de persoane, format din cei cu averi mai mari de 20 milioane lei, și cel de-al doilea de circa 5.500 de persoane cu averi considerabile, dar sub nivelul de 20 milioane lei. Recent, a informat că au fost finalizate verificările pentru zece persoane.

 

Conform legii, ANAF verifică situația fiscală personală care ar trebui să reflecte raportul dintre veniturile declarate și cheltuielile unei persoane. Dacă diferența dintre acestea depășește 10%, dar nu este mai mică de 50.000 de lei, cel investigat trebuie să justifice proveniența banilor sau a patrimoniului. În caz contrar, suma este impozitată cu 16%. În unele cazuri, în care sursele sunt ilegale, pot fi sesizate parchetele.

 

Însă veniturile nedeclarate care au surse ilegale ar trebui să facă obiectul confiscării, așa cum reglementează deja legislația în vigoare, însă nu a fost documentat niciun astfel de caz.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22