H. R. Patapievici, despre traumele sec. XX si Romania actuala: Ne aflam in CEA MAI BUNA situatie istorica de 500 de ani incoace. Ceausescu a fost un OLIGARH. Suntem pentru prima data in LIBERTATE

T.d. | 19.12.2014

Pe aceeași temă

Filosoful Horia Roman Patapievici considera ca Romania se afla, in acest moment, in cea mai bună situaţie istorică de 500 de ani încoace. La 25 de ani de la caderea comunismului, “rusii nu sunt la noi in tara, sunt la ei in tara” iar legile, “daca le facem proaste, noi le facem proaste”, a subliniat Patapievici. Intr-un interviu pentru Gandul, filosoful afirma ca societatea romaneasca se confrunta, in continuare, cu o problema provenita din comunism, si anume dublul limbaj. „Subzistă această scindare în personalitate, în personalitatea socială - unul e limbajul legii, altul e limbajul a ceea ce fac eu cu legea. Şi lucrul ăsta nu se va stinge decât în momentul în care autoeducaţia de supravieţuire a majorităţii societăţii româneşti se va fi făcut în condiţii de libertate, în condiţii de legalitate, când cele două niveluri până la urmă se vor unifica”, crede H. R. Patapievici.

Cu toate neajunsurile sale, România are, în acest moment, un mare atu, crede filosoful. „Saltul este enorm acum faţă de trecut. Oamenii trăiesc într-o societate în care nu este fericirea pe stradă. Dar măcar e o societate în care poţi trăi fără să fii urmărit zilnic”, spune Patapievici.

Nu mi-a plăcut când am fost scuipat pe stradă, pentru că sunt un nenorocit de jidan, care am distrus ICR. Nu-mi place asta. Nu-mi place să mi se spună: Dacă sunteţi jidan de ce nu plecaţi din România? Dar dincolo de toate astea, e o judecată senină în momentul în care îmi amintesc care este fundalul pe care trebuie să punem tot ce se întâmplă cu noi astăzi. Iar fundalul este: suntem într-un moment istoric fericit pentru România”, subliniaza acesta.
 

Traumele secolului XX

Patapievici vorbeste despre raul facut de cele doua ideologii care au aruncat secolul XX in razboi: comunismul si fascismul. Numindu-le “traumele majore ale secolului XX”, filosoful arata ca : “ambele îşi au rădăcina în ideea revoluţionară a secolului al XIX-lea, o idee generoasă, ideea că oamenii, respectiv societăţile trebuie să-şi ia soarta în mâini şi cu un gest prometeic să schimbe din temelii sursele răului, ale inegalităţii şi ale nedreptăţii”.

E o idee admirabilă, dar ce e greşit în ea, şi de lucrul ăsta îşi dăduse seama deja Edmund Burke e că nu poţi şi nici nu ai dreptul să revoluţionezi din temelii cu ajutorul violenţei, a forţei politice societăţile, n-ai dreptul să faci asta nici măcar cu un om, să-l schimbi cu violenţă, dar să faci asta cu societăţile”, mai arata acesta.
 

Claritatea morala

În momentul în care înţelegi că fascismul este greşit şi criminal atingi ceea ce eu numesc claritatea morală în privinţa fascismului. Când nu înţelegi, ori refuzi să admiţi caracterul criminal al comunismului şi să te faci că victimele lui sunt mai degrabă întâmplătoare, ori produse din greşeală, ori cumva victime necesare pe calea modernizării unor societăţi înapoiate, în acest moment nu dobândeşti claritatea morală în privinţa unui lucru care este rău”, puncteaza H. R. Patapievici.

Filosoful explica: “Când primarul Mazăre se îmbracă într-o uniformă nazistă şi mimează, în stilul lui excentric, reacţia este imediată: aşa ceva nu ai dreptul să faci, pentru că de nazism este legată crima. Asta se numeşte claritate morală. În momentul în care premierul Ponta îşi pune o şepcuţă maoistă şi e simpatic cu acest simbol al crimei împotriva poporului chinez, care este regimul lui Mao, sau în momentul în care el revendică un simbol care este foarte cool în Occident, care este Che Guevara, care este un criminal pur şi simplu, şi societatea nu are claritatea morală de a spune nu ai dreptul să faci asta, deoarece calci în picioare victimele asociate cu Mao sau cu Che Guevara, atunci avem această asimetrie la vedere”.
 

“Ceausescu a fost un oligarh”

Oriunde unde proprietatea privată a fost desfiinţată, ea a fost transformată în proprietate publică la îndemâna oligarhilor, a celor care conduc societatea”, subliniaza Patapievici.

El continua si arata ca: “Ceauşescu a fost un oligarh tipic, Stalin a fost un oligarh, oamenii ăştia nu aveau salarii, oamenii ăştia aveau în proprietate statele socialiste pe care, pasămite, le conduceau în beneficiul societăţilor captive în interiorul acestor state”.
 

“Cea mai buna situatie istorica de 500 de ani incoace”

România este în cea mai bună situaţie istorică de 500 de ani încoace”, sustine Horia Roman Patapievici.

El crede ca “suntem foarte nemulţumiţi de societatea noastră şi de statul nostru şi cumva pe bună dreptate. Dar această nemulţumire trebuie proiectată pe un ecran corect. Şi ecranul corect este suntem într-o situaţie istorică bună. Ruşii nu sunt la noi în ţară, sunt la ei în ţară. E adevărat că Putin face tot felul de mişcări, dar suntem în NATO, suntem în UE şi de aici decurg avantaje enorme. În plus, suntem pentru prima oară în libertate. Ne facem legile, dacă le facem proaste, noi le face proaste”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22