Pe aceeași temă
APT28 şi Sofacy sunt doar două dintre numele unui grup de spioni cibernetici din spatele unor atacuri complexe dar discrete, desfăşurate în ultimul deceniu. În colaborare cu serviciile secrete, producătorul de antiviruşi Bitdefender a aflat că membrii acestui grup de hackeri sunt vorbitori de limba rusă. Iar printre ţintele lor s-au numărat atât instituții guvernamentale din România, cât şi companii de importanţă strategică din Romania, Germania şi Ucraina, mai scrie Digi24.
Grupul de hackeri respectiv ar acționa încă din 2007, dar nimeni nu poate susține că ei ar interveni la comanda sau cu acceptul autorităţilor din Rusia, dacă este o relație de subordonare sau de colaborare.
Informaţiile pe care le fură sau încearcă să le fure au în mare parte o valoare strategică şi nu una comercială.
Un alt producător de programe antivirus, Kaspersky, spune că hackerii grupului Sofacy au dezvoltat inclusiv unelte prin care fură informaţii din reţele informatice închise, care nu sunt conectate la internet.
Accesul la aceste date se face prin intermediul unor dispozitive conectate la porturile USB.
Cei de la Kaspersky spun că anul acesta activitatea grupului de hakceri a fost de 10 ori mai mare decât în mod normal, mai precizează Digi24.