Hans Klemm: Rusia folosește fake news ca să distrugă încrederea românilor în UE, NATO și SUA

Dora Vulcan | 07.12.2017

Ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm, atrage atenția asupra tehnicilor subtile folosite de Kremlin în România pentru a distruge încrederea populației în UE, NATO si in parteneriatul strategic cu SUA.

Pe aceeași temă

 

 

 Hans Klemm a declarat, miercuri, la Cluj-Napoca, ca Rusia cauta sa influenteze opinia publica si deseori alegerile, prin propagarea de "fake news" folosind mijloace media de stat cum ar fi televiziuni rusesti, Sputnik si retelele de socializare.

 

"Cativa aliati, in special Romania, manifesta ingrijorari serioase fata de influenta Rusiei si intentiile sale in Republica Moldova, din cauza trupele militare din Transnistria, dar si implicarii Rusiei in domeniile cibernetic si al informatiilor. (...) In completarea abuzului cibernetic, Rusia a dus o propaganda continua si campanii de dezinformare in incercarea de a crea confuzie si de a promova agenda strategica a Kremlinului. Este clar ca este o metoda preferata a Rusiei pentru a semana discordie si a crea dezbinare intre aliatii NATO si altii pe care ii considera adversari. Profitand de societatile noastre democratice, Rusia cauta influenta asupra opiniei publice, si deseori, asupra alegerilor, prin propagarea de fake news folosind mijloace media de stat cum ar fi televiziuni rusesti, Sputnik si retelele de socializare. In anumite locuri, cum ar fi Romania, unde populatia este prudenta fata de motivele Rusiei, tacticile Kremlinului sunt mai subtile. In loc sa incerce sa convinga oamenii sa sustina politica Rusiei, ei incearca sa distruga increderea populatiei in UE, NATO si parteneriatul nostru strategic", a spus Klemm, citat de ziare.com. 

 

Potrivit acestuia, apararea fata de propaganda si dezinformare este dificila in tarile democratice unde libertatea de exprimare a inflorit.

 

"Propaganda este de obicei raspandita prin site-uri obscure care posteaza informatii false, care isi gasesc apoi calea spre retele de socializare si spre presa de calitate, ceea ce induce confuzie in randul opiniei publice asupra a ceea ce este adevarat, iar asta duce la atingerea telurilor celor care au creat propaganda", a explicat diplomatul american.

 

Coruptia, o amenintare non-conventionala

 

In discursul sau, Hans Klemm a vorbit si despre coruptie, spunand ca este o amenintare non-conventionala, iar a cladi o rezistenta inseamna mentinerea si intarirea unui sistem de justitie capabil sa lupte impotriva coruptiei.

 

"Guvernul SUA si-a manifestat ingrijorarea fata de propunerile legislative care au fost prezentate de Ministerul Justitiei si se afla in dezbatere parlamentara. Propriile institutii ale Justitiei, asociatii profesionale, societatea civila si simpli cetateni, dar si UE si cateva guverne europene si-au exprimat ingrijorarile in legatura cu aceste propuneri. Din punctul nostru de vedere, in ultima decada si mai mult, Romania a crescut credibil in lupta sa impotriva coruptiei incluzand aici si o justitie independenta. Trebuie sa aparam valorile democratice pe care le impartasim, care inseamna forta oricarui guvern care cauta increderea cetatenilor sai. Pastrarea unei justitii independente cladita in ultimii 15 ani in Romania reasigura poporul roman si aliatii NATO de forta si rezistenta Romaniei", a explicat ambasadorul SUA.

 

Klemm a fost prezent la dezbaterea "Preparing for the 21st century threats" ("Pregatiri pentru amenintarile secolului al XXI-lea") de la Facultatea de Studii Europene a Universitatii Babes-Bolyai. Dezbaterea a fost organizata de Grupul de Reflectie si Analiza Internationala "Citadel", un think-tank de analiza in domeniul politicii internationale al Facultatii de Studii Europene a UBB.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22