Pe aceeași temă
Intalnirea cu deputatii romani a avut loc la solicitarea ambasadorului american, dupa cum a aratat chiar Klemm. “Am discutat, pe scurt, despre parteneriatul care exista intre SUA si Romania. Am ajuns la un consens, acela ca parteneriatul e puternic, e necesar intr-o perioada nesigura si intr-o regiune cu multe amenintari”, a spus reprezentantul diplomatic al Washingtonului la Bucuresti, potrivit Digi 24.
Hans Klemm a mai aratat ca a cerut intalnirea cu deputatii din Comisia pentru politica externa pentru a prezenta prioritatile mandatului sau in Romania. Potrivit unor surse citate de Hot News, in cadrul intalnirii au fost supuse discutilor atat situatia de securitate in zona Marii Negre, cat si amenintarea pe care Federatia Rusa o reprezinta.
Potrivit deputatului Laszlo Borbely, in cadrul dialogului a fost ridicata si problema visa waiver. “Lucram impreuna pentru a facilita pentru cetatenii romani sa mearga in SUA. Eu sper ca nu numai la nivel administrativ in SUA, ci si la Congres va fi o deschidere”.
Chestiunea scutului
In 18 Decembrie urmeaza a fi activata baza militara de la Deveselu, ca parte a scutului antiracheta, a declarat un inalt oficial american din cadrul Departamentului de Stat, la inceputul lunii Decembrie. Afirmatia a fost facuta de John Heffern, adjunct al asistentului pentru afaceri europene al secretarului de stat american, pentru Radio Romania Actualitati.
In ce priveste situatia de securitate in regiune, oficialul american a aratat ca “Sunt provocari de peste tot. Dinspre est avem, desigur, probleme cu agresiunea Rusiei in Ucraina, avem probleme in sud, de asemenea, iar Romania este din perspectiva locatiei sale geografice si aceea a angajamentului politic, importanta pentru noi, pentru a putea face fata acestor provocari”.
Ambasadorul SUA Hans Klemm a punctat la inceputul lui Noiembrie ca lucrarile la baza militara vor fi incheiate pana la finalul acestui an. In consecinta, amplasamentul si sistemul antiracheta vor fi complet operationale in Martie 2016, a mai aratat Klemm.
“Lucrarile se desfasoara conform calendarului si bugetului aprobat, iar perioada estimata de incheiere a lucrarilor este sfarsitul anului. Guvernele SUA si Romaniei planuiesc in acest moment organizarea unei ceremonii pentru a marca incheierea lucrarilor de constructie. Mai sunt insa de efectuat destule teste ale amplasamentului sistemului si ale sistemului antiracheta.
Asadar, probabil amplasamentul si sistemul vor deveni complet operationale undeva in luna martie 2016. Odata incheiata aceasta etapa, guvernele Romaniei si SUA, precum si NATO, vor marca operationalizarea sistemului. Deci vor fi doua ocazii de a marca aceasta constructie si amplasamentul, una in cadrul acestui an, spre sfarsitul anului, iar cealalta undeva in aprilie-mai 2016”, a declarat Hans Klemm.